Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
01:30
blic.rs, Vestionline A

Ima li leka za čukljeve? Evo šta kažu fizijatri...

Čukljevi su račun koji nam najčešće stigne zbog višegodišnjeg nošenja visokih potpetica i uskih neudobnih cipela. Kad se pojave, stopala nam više nisu tako lepa, pa ih krijemo u zatvorenoj ili poluzatvorenoj obući.

pixabay.com
Neudobna obuća kao najčešći uzročnik čikljeva

Međutim, čukljevi nisu samo estetski, već su i zdravstveni problem, naročito kad zabole.

O tome zašto nastaju i kako da ih sprečimo i lečimo pričala je doktorka Jelena Kluz Đurđević, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije.

- U osnovi problema sa čukljevima najčešće se krije urođeni deformitet stopala u medicini poznat kao metatarsus varus. U tom slučaju geni su krivci za pojavu čukljeva. Čak i kada se deformitet prepozna u najranijem detinjstvu, skoro ga je nemoguće sprečiti. Manifestuje se kao veliki razmak između palca i kažiprsta - objašnjava doktorka Kluz Đurđević.

Izbegavajte neudobnu obuću

- Ove navike guraju palac ka kažiprstu i tada deformitet prerasta u hallux valgus, u narodu poznat kao čukalj. Baš zato je ovaj problem i deset puta češći među ženskom populacijom - ističe ona.

Kad se čukalj pojavi i žena ne odustane od uskih cipela s potpeticom, deformitet se razvija, pa se neretko dešava da palac pređe preko drugog prsta i da se u isto vreme deformišu i zglobovi ostalih prstiju. Problem može i dodatno da se iskomplikuje, te da nastane upalni proces, koji se manifestuje intenzivnim bolovima, crvenilom, otokom, promenama na koži i mogućim infekcijama.

Pravi pristup ovom problemu leži u prevenciji.

- Važno je prepoznati problem već na sistematskom pregledu u uzrastu novorođenčeta i započeti adekvatno lečenje. U prvim mesecima života stopalo je puno hrskavičavih struktura, što mu omogućava mekoću. Podložno je korekciji pomoću masaža i vežbi koje sprovodi fizioterapeut, ili roditelji u slučaju vežbanja kod kuće.

Kako se leče čukljevi

Iako je, naravno, najbolje sprečiti problem, nekad je lečenje ipak neizbežno. Zato je važno da znate kakve sve metode postoje i da se, zavisno od stepena razvijenosti problema, u dogovoru s lekarom opredelite za najprihvatljiviju.

Operativno uklanjanje: Hirurška intervencija zapravo jedina može da reši problem čukljeva u kasnoj fazi. Radi se nekoliko vrsta intervencija – artrodeza, artroplastika ili osteotomija, zavisno od toga koliko je proces napredovao.

Nošenje ortoza: Korektivne ortoze, ili dnevni i noćni silikonski separatori, predstavljaju dodatnu pomoć u rešavanju problema. One drže palac u ispravljenom položaju i sprečavaju napredovanje procesa. Koriste se i u rehabilitaciji posle operacije.

Kinezitejping: Kod ove metode palac se takođe drži u korigovanom položaju. Njena prednost je u tome što je jednostavna i udobna, a s primenom se može započeti u najranijem uzrastu. Ulošci za stopalo pravljeni prema otisku svakako doprinose rasterećenju stopala i redukciji problema.

Boven tehnika: Ova terapija na prirodan način rešava problem čukljeva. Izvodi se nežnim pokretima palčevima i drugim prstima ruku po mišićnom i vezivnom tkivu. Boven dozvoljava telu da postigne ono što je neophodno da bi samo sebe izlečilo.

Refleksologija: Ovo je intenzivna masaža stopala. Pritiskom na skraćene tetive vraća se pravilan položaj prstiju stopala, a promene su vidljive nakon nekoliko tretmana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online