Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.05.2017.
03:30
Vestionline A

Prestanite odmah da pijete sveže ceđene sokove, nisu zdravi kao što mislite

Doktorka Heder Feris sa Virdžinijskog univerziteta u Šarlotsvilu navodi da je sve veći broj pacijenata koji zbog prekomernog ispijanja sveže ceđenih sokova imaju povišen nivo insulina u krvi.

Youtube/Bakina kuhinja
Ceđeni sokovi su poslastica, a ne hrana

- Došla nam je pacijentkinja kojoj je diganostikovan dijabetes, i koju je dijagnoza prilično iznenadila. Oduvek bila gojazna i bilo je slučajeva obolelih od dijabetesa u njenoj porodici, pa je vodila računa o istrani i mislila da se zdravo hrani. Jedna od navika koju je navela kao zdravu bilo je konzumiranje sveže ceđenih sokova - kaže Feris.

 - Odmah smo joj rekli da prekine sa tom praksom. Izašla je iz ordinacije sa izrazom sumnje na svom licu, ali je ipak poslušala naš savet. Kada je posle tri meseca došla na kontrolu, nivo šećera u njenoj krvi bio je stabilizovan - dodaje doktorka.

Feris i njene kolege Elvira Izganajtis i Florens Braun ističu da ovakvi slučajevi nisu retki i da ljudi ne shvataju da sveže ceđen sok sadrži veliku količinu šećera.

Na prvi pogled, logično je misliti da su sokovi zdravi - ako je cela voćka zdrava, a sok dobijamo iz voćke, onda je i sok zdrav.

Ali, ceđenjem se odstranjuju neki od najzdravijih delova voća, poput kore jabuke, semenki malina i unutrašnjih membrana koje odvajaju režnjeve pomorandže. Upravo u njima se nalazi najveći deo vlakana, antioksidanasa, fitonutirjenata, vitamina i minerala.

Vlakna su, između ostalog, zaslužna za održanje osećaja sitosti i sporiju apsorpciju šećera iz hrane. Kada pijemo kalorije umesto da ih pojedemo, do našeg mozga ne stiže poruka da smo siti, uprkos tome što smo uneli više kalorija nego da smo pojeli jednu voćku. Dok jedna pomorandža u proseku sadrži 50-70 kalorija, časa sveže ceđenog soka od pomorandže ima čak 110 kalorija. Takođe ‘skače’ nivo isulina, a ukoliko se desi da naše telo više ne može da se izbori sa naglim porastom, dolazi do pojave dijabetesa tipa 2.

Kako rešiti ovaj problem?

Prepoznati sok kao ono što jeste - kao poslasticu. Mesto mu nije za doručkom na stolu, niti u teretani.

Dalje, trebalo bi ograničiti količinu soka koju dajemo deci. Umesto toga, možete im skuvati čaj u koji niste dodali šećera, povremeno dati malu količinu nezašećerene limunade ili malo mleka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online