Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.03.2017.
00:30
mondo.rs, Vestionline A

Ove simptome ne smete da ignorišete

Većina bolova i neprijatnih osećaja koji se povremeno javljaju nisu naročiti razlog za brigu, ali ima i simptoma koje morate ozbiljno da shvatite.

pixabay.com
Ako osetite bolove, pratite ih i pravac lekarska ordinacija

Evo koji simptomi su razlog za neodložnu posetu lekaru:

Slabost u rukama ili nogama

Ako osetite slabost u ekstremitetima, ili licu, to može biti simtom moždanog udara, naročito ako taj osećaj imate samo u jednoj polovini tela.

Simtomi šloga su i poremećaj ravnoteže, vrtoglavica i otežan hod.

Ukoliko iznenada osetite smetnje u vidu, počne izuzetno da vas boli glava, zbunjeni ste, ili otežano govorite, potražite pomoć odmah.

Kod moždanog udara je od izuzetne važnosti da pacijent terapiju primi u prva četiri i po sata, jer to poboljšava šanse za uspešan oporavak.

Bol u grudima

Ako osetite bol u grudima, potražite pomoć odmah, da ne bi bilo suviše kasno. Bilo kakav bol u grudima, naročito ako je praćen pojačanim znojenjem, osećajem pritiska, kratkim dahom ili mučninom zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Bol ili osećaj pritiska ili stezanja u grudima može biti znak kardiovaskularnih oboljenja i srčanog udara, naročito ukoliko se javi tokom napora ili fizičke aktivnosti.

Bol u grudima može biti i simptom drugih, takođe potencijalno po život opasnih stanja, kao što je kretanje krvnog ugruška u plućima.

Ako osetite pritisak ili stezanje u grudima koje potraje duže od minut, dva, ili prođe, a zatim se ubrzo ponovo javi, potražite pomoć bez odlaganja.

Osetljivost ili bol sa zadnje strane nogu, naročito u listovima

Ovo može biti simptom krvnog ugruška u dubokim venama. Ova vrsta bola česta je nakon dugog sedenja, recimo tokom prekookeanskih letova, ili ukoliko ste zbog bolesti vezani za krevet tokom dužeg vremenskog perioda.

Ako je u pitanju ugrušak, bol ćete u najvećem broju slučajeva osećati kad duže stojite ili hodate, a možda ćete primetiti i oticanje nogu. Noga u kojoj postoji ugrušak često je crvena i osetljiva, natečena.

Određena vrsta osetljivosti je očekivana nakon vežbanja, na primer. Ali, ukoliko je osetljivost praćena crvenilom, ukoliko je noga toplija na dodir, naduvena ili bolna, idite kod lekara.

Važno je da se uradi temeljan pregled, kolor dopler, jer se urušak, ukoliko postoji, mora ukloniti pre nego što se 'otkači' i počne da se kreće kroz krvotok.

Krv u urinu

Postoji nekoliko stanja koja mogu da dovedu do pojave krvi u urinu.

Ukoliko primetite krv prilikom mokrenja, a osećate bol u donjem delu leđa, možda je u pitanju kamen u bubregu. Kamen u bubregu zapravo je mali kristal formiran od minerala i soli, koji se kreće kroz naš urinarni trakt.

Ukoliko lekar posumnja na to, verovatno će uraditi ultrazvuk, da bi proverio kakva je situacija. Većina tih kristala će biti izbačena prilikom mokrenja, što je prilično bolno, ali relativno bezopasno. Ipak, ukoliko je kamen veći, to će možda zahtevati medicinsku pomoć.

Ukoliko primetite krv u mokraći, a imate i pojačan nagon za mokrenjem, osećate nelagodnost i bol, to su simtomi ozbiljne urinarne ili infekcije bubrega. Ako uz to imate i visoku temperaturu, nemojte se lečiti sami, potražite pomoć lekara jer su vam najverovatnije potrebni antibiotici.

Krv u mokraći koja se pojavljuje iako vas ništa ne boli, niti osećate bilo kakvu nelagodnost, može biti i simptom raka bubrega ili bešike, tako da ne bi trebalo da odlažete posetu lekaru.

Vizing

Problemi sa disanjem zahtevaju odlazak kod lekara iz istih stopa. Ukoliko primetite vizing, specifičan zvuk "zviždanja" dok dišete, dah vam je kratak i plitak, idite kod lekara odmah.

Ovako otežano i ubrzano disanje, kad praktično dišete "stomakom", uz uvlačenje mekih tkiva na vratu zahteva brz medicinski tretman inače se može završiti fatalnim ishodom.

Ponekad, ovo je znak astmatičnog napada, ponekad ozbiljne plućne bolesti, snažne alergijske reakcije ili izloženosti hemikalijama. Šta god od ovoga da je u pitanju, kod lekara morate bez odlaganja.

Vizing se ponekad javlja i kod težih oblika bronhitisa ili upale pluća. Ukoliko iskašljavate žućkasti ili zelenkasti sadržaj, imate temperaturu, možda ste imali bronhitis a da toga niste bili svesni, koji se upravo pretvorio u upalu pluća koja zahteva ozbiljno lečenje.

Suicidalne misli

Ako se tokom dužeg vremenskog perioda osećate beznadežno, zarobljeno i prolaze vam crne misli kroz glavu, potražite pomoć. Razgovor sa stručnim licem može vam pomoći da prebrodite krizu, prenosi WebMD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online