Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.03.2017.
09:00
Sponzorisani tekst A

Lekari poliklinike Protekal brinu o vašoj liniji: Mršavite brzo, ali zdravo

Iako mnogi tvrde da su pronašli čarobnu formulu za gubljenje suvišnih kilograma i povratak linije koja je postojala pre gojaznosti, istina je drugačija. Gojaznost je medicinski problem i samo uz pomoć lekara moguće je pronaći put ka vitkoj liniji, a da se pri tome ne ugrozi zdravlje.

Upravo na toj činjenici bazirana je medicinska ketogena dijeta koju sa uspehom već osam godina sprovodi tim lekara iz Poliklinike  PROTEKAL u Beogradu, lekari u mnogim gradovima Srbije kao i lekari u regionu.

Naime identičan program se sprovodi u glavnom gradu Austrije pod nazivom Ketoglyc, a u Nemačkoj u gradiću  Eisenach u blizini Frankfurta pod nazivom Proweightles.

Nepravilna ishrana, pre svega, pogrešan izbor i kombinovanje namirnica, kao i nedovoljno unošenje neophodnih hranljivih materija, uglavnom vitamina i minerala, u organizmu izaziva procese koji negativno utiču na mentalno i fizičko zdravlje čoveka.

Gojaznost je odvano dostigla epidemijske razmere, a brz način života utiče da sve češće viđamo mlade gojazne osobe, pa nas to navodi da se zapitamo šta se dešava i u čemu grešimo.

Odgovor je sigurno u manjku fizičke aktivnosti i preteranom unošenju brzih kalorija. U zavisnosti od genetskih predispozicija i dužine trajanja prekomerne uhranjenosti, moguće je da postoji poremećen metabolizam i poremećaj rada mnogih organa, pre svega pankreasa i jetre.

Tu je i genetska prijemčivost, smanjena fizička aktivnost, prekomerni unos kalorične hrane, ali i stres. Poznato je da kod akutnog stresa smanjen unos hrane, ali pri hroničnom stresu se obično prekomerno jede, što deluje kao neka vrsta sedativa.

Sve to doprinosi stomačnoj gojaznosti odnosno gomilanju visceralne masti koja dovodi do insulinske rezistencije i tu se krug zatvara. Osobe izložene hroničnom stresu imaju visok nivoa kortizola i obično unose dvostruko više hrane od osoba koje nemaju taj odgovor kortizola.

To nam govori da je gojaznost bolest i kao takvu je treba lečiti, ali uz lekarsku kontrolu.

Uspešnost

Uspešnost ove dijete je zainteresovala lekare iz regiona. Sa ponosom možemo reći da već četiri godine tim lekara u Austriji i Nemačkoj uspešno tretira problem gojaznosti i pridruženih oboljenja kao sto su povišen šećer, masnoće, krvni pritisak, masna jetra i dr - ističu u poliklinici PROTEKAL.

KAKVA TREBA DA BUDE DIJETA?

Dijeta treba da bude efikasna, tj. da se brzo vide rezultati, bez osećaja gladi, umora i lošeg raspoloženja, da nas nauči da se pravilno hranimo i sačuvamo postignutu težinu i, što je najbitnije, da ne ugrozi zdravlje, već da ga popravi. Jedna dobra dijeta treba da bude dijeta za ceo život. Dijeta sa korektnim unosom proteina, vitamina i minerala ne dovodi do gubljenja mišićne mase niti ostavlja opuštenu kožu.

KAKO TO POSTIĆI?

Dijeta koja je najpribližnija ovim zahtevima je PROTEKAL dijeta.

Sprovodi se isključivo pod kontrolom lekara koji nakon odrađenih potrebnih analiza sprovode personalizovan pristup svakom pacijentu. Zbog svoje efikasnosti i sigurnosti, postala je pouzdan način prevencije i lečenja gojaznosti.

Sastoji se iz tri etape. U aktivnoj se brzo gube kilogrami ( 6-9kg ) i bez osećanja gladi, a pacijenti su zadovoljni jer nemaju čak ni osećaj umora.

U reduktivnoj fazi organi se pacijent postepeno uvodi  u normalnu izbalansiranu ishranu.

U trećoj fazi stabilizacije pacijent se uči kako da sačuva postignutu

težinu: koliko i kada može jesti hranu koju voli (krompir pire, burek, pasulj...), šta da uradi posle jedne obilne gozbe, tj. kako da se pripremi za svakodnevni život.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online