Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.02.2017.
01:30
mondo.rs A

Oprez: Ove mirise svog tela nikako ne smete da ignorišete!

Obratite pažnju na mirise svog tela. Jer, neki mirisi nisu signal da vam treba tuširanje, već su znak da imate zdravstveni problem.

youtube.com/Nick Uhas
Obratite pažnju na neobične mirise vašeg tela

Dah koji miriše na voće

Ukoliko upravo niste pojeli neku voćku, a dah vam miriše na voće, trebalo bi da prekontrolišete nivo šećera u krvi.

- Reč je o dijabetičkoj ketoacidozi koja se događa kada u telu ima nedovoljno insulina, zbog čega se povećava nivo šećera u krvi - kaže dr Robert Gabej.

Zadah koji miriše na voće češći je kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1, nego kod onih koji imaju dijabetes tipa 2. Dijabetička ketoacidoza "dolazi" zajedno sa drugim simptomima dijabetesa, kao što su nesvestica, zamagljen vid i neobjašnjiv gubitak kilograma.

Smrdljiva stopala

Ako vam stopala nenormalno smrde kada se izujete, možda je krivac gljivična infekcija. Ukoliko primećujete da vam je koža suva oko prstiju, ponegde je crvenkasta i imate plikove, verovatno je reč o atletskom stopalu.

- Takođe, stopala imaju taj neprijatan miris zbog kombinacije bakterija i gljivica koje uništavaju kožu prstiju - kaže profesor dr Kameron Roksar.

Ni slučajno nemojte, ako imate ovaj problem, da počešete stopalo jer ćete gljivice preneti na ostale delove tela koje zatim dodirnete rukama.

- Ukoliko ignorišete pojavu atletskog stopala, koža između prstiju postaje previše meka i vlažna, zbog čega se nakuplja još više bakterija - kaže dr Roksar, dodajući da to može da dovede do komplikacija.

Da biste sprečili pojavu atletskog stopala, stručnjaci preporučuju da na stopala stavljate bebi puder, u slučaju da vam se stopala previše znoje.

Preterano smrdljiv izmet

Da se razumemo, ničiji izmet ne miriše na ruže, ali evo na šta treba da obratite pažnju.

- Kada tanko crevo ne proizvodi dovoljno enzima koji se naziva laktaza, onda se laktoza, šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima, teško vari - kaće gastroenterolog dr Rajan Ungaro.

Tada tanko crevo laktozu šalje direktno u debelo crevo, umesto u krvotok, gde je fermentiraju bakterije koje se inače nalaze u stomaku. To može da uzrokuje dijareju, nadimanje, užasno smrdljivu stolicu i jako smrdljive gasove.

Pored ovoga, još neki simptomi intolerancije glukoze su: stomačni grčevi, mučnina, povraćanje, a variraju od osobe do osobe.

Dr Ungaro savetuje da obratite pažnju na izmet nakon što ste pili mleko: ako je tada naročito smrdljiva, trebalo bi da se javite lekaru.

Urin jakog mirisa

- Infekcija urinarnog trakta može da uzrokuje proizvodnju urina koji ima neobično jak miris, a neretko ima i miris nekakvih hemikalija - kaže urolog dr Džejmin Brambat.

Do toga dolazi nakon što bakterija, najčešće Ešerihija koli uđe u urinarni trakt i uretru, a zatim i u bešiku, uzrokujući infekciju.

Urinarne infekcije su češće kod žena nego kod muškaraca, upravo zbog uretre, kanala koji "prazni" bešiku, a koji je kod žena kraći. Ukoliko primetite neobično jak miris urina, pravac kod lekara.

Neprijatan zadah

Neprijatan jutarnji zadah, čak i ako redovno perete zube, može biti znak da imate apneju - poremećaj koji dovodi do sporadičnog prekida disanja tokom sna.

- Apneja može da uzrokuju hrkanje i da vas "natera" da dišete na usta tokom noći. To može da isuši vaša usta, što je čest uzrok neprijatnog zadaha - kaže dr Raj Dasgupta.

Kada su vam usta otvorena dok spavate, lakše je da bakterije dospeju unutra, a kada se one namnože, proizvode neprijatan miris, nalik mirisu pokvarenih jaja.

Ukoliko pored neprijatnog zadaha tokom dana osećate pospanost, hrčete kada spavate, zakažite pregled kod lekara. Veoma je važno da se apneja dijagnostikuje na vreme jer je povezana sa obolevanjem od dijabetesa, visokim krvnim pritiskom i srčanim bolestima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online