Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.12.2016.
04:30
Vestionline, Informer.rs A

Zašto su dijete bez slatkiša progrešan izbor

Mnoge popularne dijete zagovaraju stav da su šećeri samo prazne kalorije što je velika greška, slažu se stručnjaci. Šećeri su pogonsko gorivo organizma i kao takvi nikako ne smeju da izostaju iz naše ishrane.

pixabay.com
Voće sadrži fuktozu, kvalitetan šećer, ali i sve drugo što je dobro za vaše telo

Da, istina je da preterano konzumiranje šećera povećava nivo insulina koji telu daje "zeleno svetlo" za skladištenje dodatnih masnoća, ali nije sve tako crno-belo. Vodeći fitnes ekspert Robert Rems objašnjava da povećanje kilograma zbog prejedanja slatkišima nije nastalo usled viška kalorija već insulina.

- To nema veze sa kalorijama već načinom na koji jedete slatkiše. Telo nije bankovni račun već laboratorija - ističe on.

Upravo zato ne treba da se obeshrabrite zato što ćete dijetu provesti bez slatkiša jer postoje i oni koji su korisni i zapravo vam pomažu da tokom mršavljenja budete zadovoljni i srećni, te nemate osećaj da se bilo čega odričete.

- Izbacivanje šećera iz ishrane bi bio jedan nerazuman potez - slaže se nutricionista Ljubiša Knežević. Ključ je u tome da naučite da slatkišima koji sadrže vlakna i proteine "blokirate" aktivaciju insulina pri konzumiranju slatkiša.

Jogurt je namirnica koju će vam svaki nutricionista preporučiti kao najzdraviju, ali i najzahvalniju za liniju. Na primer, kombinacijom grčkog jogurta koji ima 9 grama šećera, 20 grama proteina i sveukupno 120 kalorija i šakom malina ili borovnica dobijate savršeni slatkiš. Ako hoćete da ga obogatite korisnim namirnicama ubacite i orašaste plodove zbog omega-3 masnih kiselina. Jedno je sasvim sigurno - ni voćna torta nije ovako ukusna!

Umesto popularnih čokoladica koje su san svakog zaljubljenika u slatkiše i teraju vodu na usta pri samoj pomisli na lešnik preliven čokoladom, radije probajte zdravije i podjednako ukusne alternative na bazi žitarica. Razlika između jednih i drugih čokoladica moze biti čak i u 150 kalorija, a vi to nećete primetiti jer su podjednako ukusne.

Jedna kockica crne čokolade je puna antioksidanata! To je potvrdila i studija koju je sproveo italijanski Institut za prehrambene tehnologije, koja je pronašla da je upravo mleko namirnica koja otežava apsorpciju antioksidanata iz čokolade. Stoga je bolji izbor tamna čokolada koja je, em manje prerađena, em sadrži manje šećera od mlečne, a jedna štagla ima manje od 100 kalorija!

Voćni šećer

Voće sadrži fuktozu, kvalitetan šećer, ali i sve drugo što je dobro za vaše telo. Grejp, na primer, sadrži više šećera i manje vlakana od ostalog voća, pa se toplo preporučuje u trenucima kada čeznete za nečim slatkim. Imajte na umu da ovo ne važi za sušeno voće koje je lišeno nutrijenata za razliku od svežeg voća i koje će vas činiti nadutijim nego inače. Pri njegovoj konzumaciji budite oprezniji.

Lepe vesti! Zaleđeni štapići na bazi sirupa imaju tek oko 100 kalorija što ih čini sjajnom poslasticom, pa čak i tokom zimskih dana. Naravno, ne treba da preterujete, ali poneki tu i tamo može da se nađe u vašem zamrzivaču. Samim tim što vam je potrebno više vremena da pojedete ovu vrstu sladoleda znači da ćete više uživati u njegovom ukusu. Sporijim lizanjem znači da šećer neće pojuriti u vašu krv i podstaći insulin da raguje, a unećete i manje kalorija.

Malo poznata istina jeste da, na primer, limenka Koka-kole sadrži samo 140 kalorija što je ne čini tako lošim izborom za zaslađivanje tokom dijete. Osim toga, da li ste znali da gazirana pića poboljšavaju učinak fizičke aktivnosti tako što vam pružaju dodatni izvor šećera koji će pojačati intenzitet treninga. Ako se ni 140 kalorija ne uklapa u vaš režim ishrane tu su brojne alternative na bazi veštačkih zaslađivača koje broje - pazite sad - 0 kalorija! 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online