Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.09.2016.
03:30
mondo.rs A

Evo šta sve može da nam kaže krvna slika

Lekari ističu da je krvna slika dobar parametar zdravlja i za ljude koji misle da su zdravi, pa je važno da svaka osoba jednom u šest meseci proveri krvnu sliku.

pixabay.com
Da li redovno dajete krv na analizu?

Laboratorijske analize krvi neophodne su za postavljanje dobre dijagnoze i odgovarajuće lečenje pacijenta. 

Da bi rezultati krvi bili verodostojni, važno je da osoba pre davanja ove dragocene tečnosti na analizu ništa ne jede 12 sati pre nego što ode u laboratoriju, ali i da izbegava težak fizički napor.

Pukovnik profesor dr Slobodan Marjanović, internista-hematolog Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije, objašnjava da kompletna krvna slika i leukocitna formula, uz neke dopunske analize predstavlja veoma važan deo ispitivanja bolesnika i doprinosi postavljanju prave i korektne dijagnoze.

Mnoge hematološke i druge bolesti mogu da se manifestuju i kroz promene u rezultatima analize krvi i da upute iskusne lekare na moguću dijagnozu.

- Postoje pojedinačne promene u krvnoj slici, vezane za crvenu i belu lozu ili krvne pločice. Obavezan je uvid u leukocitnu formulu iz koje se može videti bliže da li postoji sumnja na neka oboljenja, kao što su razne infekcije, hematološke i druge maligne bolesti, reumatološka oboljenja... Na lošu krvnu sliku utiču razna stanja u organizmu i ona je često putokaz, uz ostale nalaze, ka postavljanju dijagnoze - kaže za "Politiku" dr Marjanović.

pixabay.com
Leukociti i eritrociti najvažniji

Pacijenti koji imaju promene u krvnoj slici, odnosno kod kojih postoji odstupanje od referentnih vrednosti, najčešće se žale na tegobe vezane za malokrvnost, infekcije i pojavu modrica na koži, uz niz mogućih drugih tegoba vezanih za osnovno oboljenje.

Zbog toga je potrebno da čovek, s vremena na vreme, a posebno ako ima neke tegobe, uradi analizu krvne slike.

- Nakon postavljena dijagnoze osobi može da se odredi prava terapija. U slučaju pojave anemije s nedostatkom gvožđa ili pojave povišenog nivoa gvožđa u serumu, potrebno je obratiti se hematologu, posebno ako je reč o starijem životnom dobu. Ukoliko analiza pokaže da neka osoba ima manjak belih krvnih zrnaca, posebno nekih njihovih podgrupa, što se vidi iz leukocitne formule, potreban je takođe pregled i konsultacija hematologa. Mere prevencije za dobru krvnu sliku jedino mogu da obuhvataju povremene kontrole krvi, posebno u slučaju kad pacijenti nemaju tegobe - naglašava dr Marjanović.

Hematolozi posmatraju kakav je kvalitet crvenih krvnih zrnaca, ali i hemoglobina i hematokrita, koji, ako su smanjeni, mogu da budu pokazatelji nekog oblika anemije ili krvarenja.

S druge strane, povišen ili snižen broj belih krvnih zrnaca ukazuje na upalu bakterijskog ili virusnog porekla. Promene u broju leukocita mogu da ukažu na postojanje različitih bolesti i stanja.

Treba znati da trombociti ili krvne pločice učestvuju u zgrušavanju krvi. Ukoliko je njihov broj smanjen to govori da osoba ima sklonost krvarenju.

Takođe, povišene ili snižene vrednosti enzima jetre mogu da ukažu na mogućnost postojanja različitih bolesti i poremećaja funkcije jetre.

Ipak, lekari naglašavaju da se nijedan parametar ne može posmatrati odvojeno i da se dijagnoza može postaviti na osnovu celokupnih analiza i dodatnih pregleda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online