Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.08.2016.
05:30
srbijadanas.rs, Vestionline A

Čuvajte se: Vrućina snižava krvni pritisak, evo šta vam sve može pomoći

Ko po prirodi ima nizak pritisak, prelazna godišnja doba ali i letnje vrućine mu teško padaju. Trik za kojim svi posežu u ovim situacijama jeste ispijanje domaće kafe, jer njen kofein podiže krvni pritisak. Ali, znajte da nije baš najzdravije da se malo-malo, kada vam oslabi pritisak, kljukate kafom. Postoje bolje i zdravije opcije za rešavanje ovog vašeg problema.

pixabay.com
Zaboravite na kafu, ako osetite da vam je pao pritisak posegnite za šoljicom čaja

Umesto kafe, uvek se opredelite za ove zdrave namirnice koje podižu pritisak i daju vam osećaj energičnosti.

Čaj pre podne 

U našoj narodnoj medicini čaj od ruzmarina je verovatno najpoznatiji prirodni lek za podizanje niskog krvnog pritiska. Pritisak mogu da podignu i čajevi od ruzmarina, koprive ili gloga, a preporučuje se i zeleni. U narodnoj medicini čaj od ruzmarina je verovatno najpoznatiji prirodni lek za podizanje niskog krvnog pritiska. Mogu da se popiju dve do tri šolje ovog napitka dnevno, a priprema se tako što se jedna kašičica ruzmarina prelije šoljom ključale vode i ostavi da odstoji 10 minuta. 

Savet: Ovaj čaj ne treba piti kasno po podne ili uveče, jer povećava budnost. 

Cvekla 

Jedna čaša svežeg soka od cvekle dnevno, za nedelju dana može bitno umanjiti simptome niskog pritiska. Poznata je kao prirodni lek protiv starenja i anemije. 

theblacksphere.net
Leto je, hladna voda nikako vam neće škoditi, može samo da prija

Tuširanje završite hladnom vodom 

Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom utiče na jačanje krvnih žila. Zbog brzih promena temperature one se tada brzo šire i skupljaju, pa se lakše prilagođavaju spoljašnjim uticajima, recimo sparnom vremenu. Tuširanje uvek završite hladnom vodom. Učinak će biti još bolji ako suvom četkom masirate kožu u smeru srca.

Vino od ruzmarina 

U litar kvalitetnog crnog vina treba dodati šaku listova ruzmarina. Ovu mešavinu čuvati u staklenoj flaši sedam dana. Svakoga dana je treba nekoliko puta dobro promućkati. Osmog dana se vino procedi i protiv niskog krvnog pritiska pije svakog dana po jedna rakijska čašica, ujutru pre doručka i jedna pre ručka. 

pixabay.com
Šaka bademia ili nekog drugog koštunjavog voća sniziće vam pritisak i povećati energiju

Koštunjavo voće

Voće i semenke podstiču rad žlezda, sužavaju krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju. Možete da pojedete šaku koštunjavih plodova i semenki dnevno, recimo badema, lešnika, oraha ili semenki bundeve. 

Nar 

Korišćenje nara kada imate problem sa pritiskom je sjajno rešenje jer je nar jako ukusan a poseduje i druge zdravstvene koristi za vaš organizam o čemu smo već pisali. Možete jesti svež nar ili piti sok, efekat je isti: blago povećanje krvnog pritiska. 

pixabay.com
Ne zaboravite na vitamine: Limunada će vas osvežiti, a i zadovojiti vaše potrebe za vitaminom C

Vitamini C i B 

Oni su takođe značajni u borbi protiv niskog pritiska. Posebno blagotvorni u prevenciji i lečenju hipotenzije su vitamin C, vitamini B grupe i proteini. 

Med 

Ukoliko osećate vrtoglavicu usled niskog krvnog pritiska izmešajte dve supene kašike meda u vodi i dodajte prstohvat soli u ovo i popijte odmah. Ovaj napitak će delovati jako brzo na povećanje vašeg krvnog pritiska.

Uzroci i simptomi niskog krvnog pritiska

Krvni pritisak niži od 100/60 mmHg izmeren više puta predstavlja snižen krvni pritisak (hipotenzija). Trajno snižen krvni pritisak ili primarna hipotenzija nema konkretno utvđen uzrok, a sekundarna hipotenzija (javlja se kao posledica neke druge bolesti). Sekundarna hipotenzija nastaje kao posledica: krvarenja, infekcija, dehidratacije, srčanog infarkta, srčanih aritmija, opekotina, upotrebe lekova za sniženje krvnog pritiska i diuretika.

Malaksalost, bledilo, nedostatak energije, brzo zamaranje, vrtoglavice, nesvestice, slabost, loše pamćenje jesu simptomi niskog krvnog pritiska. Ovakve osobe se ujutro osećaju neispavano, a potrebni su im i stimulansi u vidu kafe za razbuđivanje. Savetuje se postepeno ustajanje iz ležećeg položaja da bi se pritisak prilagodio.

Kada nema dovoljno krvi u srčanim arterijama, može doći do pojave bola u grudima, pa čak i srčanog udara. U slučaju da bubrezi nisu dovoljno snabdeveni krvlju, toksini se ne izbacuju iz organizma u dovoljnoj meri i može doći do njihove akumulacije. U najgorim slučajevima može doći do razvoja šoka (po život opasno stanje kada vitalni organi ostanu bez dovoljno krvi i ne obavljaju svoju funkciju).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online