Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 30.05.2016.
03:30
buzzfeed com A

Kako da prepoznate smrt: Ovo su znakovi da je kraj blizu

Smrt je oduvek zanimala ljude, što velike mislioce, što običan narod - tako strašna, a opet tako prirodna i neizbežna, ova tema je vekovima aktuelna. Možda baš zato što niko živ ne zna kako ona zapravo izgleda. Ali sada zahvaljujući naučnicima možemo da znamo tačno šta se dešava u telu u tim presudnim trenucima

pixabay.com
Znakovi koji vam nagoveštavaju smrt

Neposredno pre smrti:

Znakovi da je osoba blizu smrti su: kratak dah, depresija, aksioznost, pospanost, umor, mentalna konfuzija, zatvor ili nevoljno vršenje nužde, mučnina, odbijanje hrane i pića.

Što je smrt bliža, to ruke i noge, kao i stopala i šake postaju sve hladnije. Koža menja boju, postaje tamnija ili poprima crvenkastu boju. Srce počinje da radi sve sporije i dah je usporen.

Smrt se bliži

U ovim poslednjim trenucima često se dešava da osoba u potpunosti prestane da diše na desetak ili više sekundi. A onda na scenu stupa samrtni roptaj, taj užasan zvuk koji osoba ispušta neposredno pre nego što nas zauvek napusti. Reč je o glasnom disanju čiji zvuk ne može da se opiše.

Smrt je tu

U trenutku smrti oči postaju staklaste, što može jasno da se vidi ukoliko su osobi oči otvorene. Srce staje, a 20 do 30 sekundi nakon toga gasi se i mozak. Međutim, iako istraživanja pokazuju da smo svesni svega 30 sekudni nakon što prestanemo da dišemo,neki noviji podaci pokazuju da svest može da opstane i po nekoliko minuta nakon što nastupi klinička smrt.

Kad osoba umre, često dolazi do nekontrolisanog lučenja urina i fekalija. Ovo zavisi od toga koliko je hrane i piča osoba konzumirala u danima pre smrti.

Nakon smrti

Prvo počinje da odumire mozak, njegove ćelije se gase nekoliko minuta nakon što srce stane. Zatim polako počinju da odumiru i druge ćelije i tkiva. Krv prestaje da cirkuliše jer je srce više ne pumpa.

U narodu kruži verovanje da kosa i nokti nastavljaju da rastu nakon smrti, ali naučnici kažu da to nije istina. Telo dehidrira nakon smrti, zbog čega se koža povlači. Zbog toga dolazi do iluzije da kosa i nokti rastu.

Počinje da pada temperatura tela. Nekoliko sati nakon smrti, nastupa mrtvačka ukočenost. Telo preminule osobe je u najvećem broju slučajeva u ovom trenutku već u mrtvačnici.

Pošto je osoba prestala da diše, mitohondrije u njenim ćelijama prestaju da proizvode adenozin-trifosfat (ATP) molekule, koji su neophodni za stvaranje energije. Bez energije, ćelije odumiru.

Bakterije koje inače imamo u telu i koje nisu opasne dok je osoba živa, sada počinju da razgrađuju odumrle ćelije našeg tela. Kao produkt ovoga dolazi do stvaranja zelene tečnosti i gasa koj ima jak neprijatan miris.

Ovo znači da je telo već počelo da se raspada.

Među komponentama koje izazivaju smrad nalaze se putrescin i kadaverin. Tu su i jedinjenja koja sadrže sumpor zbog kojeg se javlja onaj neugodan miris trulih jaja.

Ćelije vremenom nastavljaju da se raspadaju, a telo se nadima i postaje crno. Mrtvačka ukočenost na kraju popušta. U ovom trenutku je telo uveliko sahranjeno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.05.2016. 09:19
Boze sacuvaj, pa imate li vi novinari ideje za neke pozitivnije tekstove koji pospesuju radost i volju za zivotom na startu ovog dana ponedeljka...ovaj tekst zaista ne prilici, cak sta vise strasno ljude plasi, s obzorom da skoro svako od nas vec sve ovo zna sto je u tekstu napisano.
Sreda 01.06.2016. 21:20
Данило Киш: ______ОПРОШТАЈ С МАЈКОМ______ Мајко! Твој стаклени поглед душу моју мути и режу ми зјене изломљене боре... Скамењена, модра, твоја усна ћути, а ја чујем тихе, њежне разговоре......... Још једном, мајко, о још само једном топле прсте ти у косу ми урони, да осјетим, мајко, у том јутру ледном жар љубави твоје... И док звоно звони, само једну ријеч утјехе ми кажи, па склопи око што у бескрај зури, осјећам да тај поглед мене тражи, док низ свело лице задња суза цури........ О, та би суза хтјела рећи много: пољубац мајке што се на пут спрема, и савјет прије но се каже: "Збогом..." њежну љубав мајке које више нема!........ (1951.)
Sreda 01.06.2016. 21:53
Kad dođe poslednji čas..... Čuveni komičar i filmska zvezda, Gručo Marks, je previše radio i zbog toga se razboleo. Umro je od upale pluća i poslednje što je rekao bilo je: "Umirem, draga moja? Zašto, to je poslednje što ću učiniti!" Slikar Salvador Dali je bio svestan svoje veličine pa je poručio: "Ne verujem u svoju smrt!" Poslednje reči američkog glumca Džima Harkinsa bile su: "Želim da umrem mirno u snu, onako kako je umro moj deda. Ne vrišteći od užasa kao putnici njegovog autobusa!" "Novac ne može kupiti život", poručio je Bob Marli svom sinu Zigiju pre nego što je umro 11. maja 1981.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online