Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.04.2016.
05:30
Vestionline A

Kako da znate da ste navučeni na šećer?

Konzumiranje hrane za čoveka predstavlja hedonizam pa smo skloni da biramo i jedemo samo one namirnice koje mnogo volimo, Često, i na našu štetu.

facebook.com
Neodoljivo...

Često utehu za tugu pronalazimo u slatkišima. Osećaj sreće koji nam "šećer poklanja" je kratkotrajan jer brzo bledi. Tada se javlja osećaj teskobe, pa ponovo dobijamo želju da utonemo u slatkiše. Zbog svega toga na slatkiše možemo vrlo lako da se "navučemo", a ovo bi bili neki od pokazatelja da ne možete bez "slatke zanimacije".

1. Konzumirate hranu zbog želje za određenom namirnicom, a ne zato što ste gladni. Pojedete puno više od planiranog i smatrate da će hrana otkloniti osećaj nezadovoljstva.

2. Osećate se tromo nakon prejedanja i jedete dok vam ne postane loše. Konzumiranje velike količine hrane u vama stvara osećaj nezadovoljstva zbog prejedanja.

3. Primećujete pojavu zdravstvenih i socioloških problema zbog prejedanja, ali uprkos tome nastavljate isto da se ponašate.

4. Potrebne su vam sve veće količine hrane (slatke hrane, određene namirnice za kojom žudite) kako biste osetili zadovoljstvo i smanjili negativna osećanja.

5. Brinete se zbog činjenice da morate da smanjite unos određene hrane.

6. Ukoliko neku namirnicu nemate na raspolaganju, učinićete sve da dođete do nje.

7. Nakon što ste prestali da konzumirate određene namirnice, želja za njima vam se samo pojačava.

Kako da smanjite potrebu za šećerom?

- Čitajte deklaracije na hrani i birajte namirnice koje ne sadrže dodani šećer; uvek imajte na umu da je zavisnost od šećera vrlo štetna i da ćete učiniti neprocjenjivo puno za vlastito zdravlje čim i malo smanjite njegovu konzumaciju.

- Pokušajte da u prehranu uvedete kokosovo ulje koje će vam, poput šećera, brzinski podići nivo energije, ali bez učinka spuštanja energije; kokosovo ulje takođe smanjuje žudnju za slatkim i šećerom.

- Ukoliko nikako ne možete da prestanete da mislite na slatkiše koje ste spremili u fioci ili pak na ostatke torte od jučerašnje proslave, jednostavno izađite i prošetajte na desetak minuta ili nađite sebi neku zanimaciju.

Prirodan šećer koji se nalazi u voću svakako je bolji od bilo kog dodatog šećera. Ipak, dobro je da znate koliko šećera unosite u organizam kad jedete neobrađenu voćku, "smoothie" ili voćnu salatu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online