Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.04.2016.
01:30
Vestionline A

Ovim začinom Amerikanci uspevaju da ubijaju ćelije raka

Đumbir se dugo koristio za tretiranje upala i mučnina, ali rezultati koji su prezentovani na predavanju Američkog Udruženja za istraživanje raka otkrivaju da kada se koristio prah đumbira za lečenje ćelija raka, one su sve izumrle nakon izlaganja tom sastojku. U medicinskom žargonu to se zove apopotoza - programirana smrt ćelije.

A. Čukić
Pobeda nad rakom uz pomoć prirodnih srdstava

Kada je đumbir prisutan, ćelije raka čak napadaju jedna drugu, to se zove autofagija. Dok se đumbir smatra kao sjajan prirodni lek za one koji prolaze hemoterapiju, (mučnina) osobe koje imaju rak mogu ga koristiti na vlastitu volju u većim količinama.


Jedno drugo istraživanje koje pokazuje đumbirove sposobnosti u borbi protiv raka jajnika navodi:

- Đumbir sprečava rast i modeluje izlučivanje angiogenih faktora u ćelijama raka jajnika. Korišćenje dijetetskih supstanci kao đumbir, imaju potencijal u lečenju i prevenciji raka jajnika - kaže se u tom istraživanju.

Vrednost đumbira je, kako stručnjaci navode, u sadržaju aktivnih materija koje imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske efekte. Konzumacija đumbira leči želudačno crevne poremećaje nastale putnom mučninom ili trudnoćom.

Istovremeno đumbir nema nepoželjnih nuspojava, kao što je, na primer, pospanost, koja se pojavljuje uzimanjem farmaceutskih preparata. Olakšava probavu (podražuje peristaltiku i lučenje želudačnog soka), deluje protiv nadimanjai stišava želudačno-crevne grčeve. Đumbir se uzima i za jačanje apetita.


Preventivno deluje protiv zaraznih bolesti jer je antiseptik (uništava mikroorganizme), stimuliše sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu. Deluje i protivupalno, što se odnosi na mnoge bolesti, uz ostalo, na reumatoidni artritis, kada uzimanje đumbira smanjuje bolove, otoke i jutarnju ukočenost, a poboljšava pokretljivost zglobova.

Deluje kao antikoagulans, odnosno sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba. Deluje povoljno na rad jetre i smanjuje holesterol. Pomaže kod migrene i drugih vrsta glavobolja.

Takođe, đumbir snižava povišenu telesnu temperaturu. 
Deluje i kao antioksidans, odnosno protiv štetnog delovanja slobodnih radikala, a uz ostalo sadrži kurkumin i deluje protiv raka i ateroskleroze.

Đumbir možete koristiti u neograničenim količinama, kao začin, kao sok ili čaj u hrani ili u piću. Kao začin prisutan je u svim prodavnicama, a kao koren potražite ga u prodavnicama zdrave hrane.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online