Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.02.2016.
04:30
Vestionline A

Ovim namirnicama možete da "izgladnite" rak i lakše ga pobedite

Doktor interne medicine sa Kembridža Vilijam Li već godinama se bavi ispitivanjem angiogeneze, rasta krvnih sudova i kapilara koji snabdevaju tumore krvlju. Bez krvnih sudova, tumor ne bi mogao da se razvija - ali pitanje je kako zaustaviti njihov rast? Dr Li kaže da rešenje ne moraju da budu skupi lekovi, već samo malo bolje upoznavanje s onim što nam nudi zelena pijaca.

wikipedia.org
Tumor ne može tek tako da se izleči, ali možemo olakšati borbu

Ne verujte šarlatanima, već samo nauci

Za razliku od kojekakvih nadrilekara i šarlatana koji tvrde da određenim namirnicama ili preparatima može da se izleči rak, dr Li je veoma objektivan - tumor ne može tek tako da se izleči, već je potrebna operacija. Međutim, ono što možemo da uradimo jeste da ga bukvalno "izgladnimo" dok je još u fazi formiranja, i to tako što ćemo sprečiti angiogenezu. 

Da bismo razumeli o čemu je ovde zapravo reč (verujte nam, korisnije je i zanimljivije nego što deluje) treba da razumemo kako tumor zapravo funkcioniše. Naime, mikroskopski tumori se stalno javljaju u zdravom organizmu. Autopsije su pokazale da 40 odsto zdravih žena starosti između 40 i 50 godina ima mikroskopski rak dojke, dok 50 odsto muškaraca u 50-im i 60-im godinama ima tumor prostate. Prema predviđanjima dr Lija, 100 odsto nas će do 70. godine mati mikroskopske kancere u tiroidnoj žlezdi. 

Dobra vest je da ovi mikroskopski karcinomi ne predstavljaju neku opasnost sve dok ne porastu. A da bi rasli i širlili se, neophodan im je dotok krvi i kiseonika - što dobijaju od krvnih sudova i kapilara. 

Sve što je potrebno, imamo u kuhinji

Loša vest je da karcinom podstiče razvijanje krvnih sudova oko sebe, te dolazi do ubrzane angiogeneze i tumor se razvija mnogo brže. Zanimljvo je da se ovo dešava kod svih vrsta tumora, i upravo u tome bi moglo da leži rešenje za uspešno sprečavanje rasta i razvoja karcinoma. 

Postoji veliki broj eksperimentalnih lekova koji funkcionišu upravo na toj bazi sprečavanja dotoka krvi do tumora, ali dr Li smatra da sve što nam je zaista neophodno kako bismo sprečili nastajanje karcinoma ili njegovo širenje leži u našoj kuhinji.

Naime, on je istraživanjem sa kolegama došao do podataka da određene namirnice imaju izuzetno anti-angiogenezijsko dejstvo, pa čak i jače od nekih lekova.

Tu spadaju: crveno grožđe, kelj, kurkuma, muskatni oraščić, artičoka, lavanda, bundeva, tuna, peršun, beli luk, paradajz, maslinovo ulje, ulje semenki grožđa, crna čokolada, trešnje, ananas, zeleni čaj, jagode, borovnice, kupine, crveno vino, maline, pomorandže, grejpfrut, limun, jabuke... 

Važno je, ipak, naglasiti da ovo nisu namirnice koje leče od raka, jer tako nešto ne postoji. Ali zato predstavljaju sjajan način da sprečite eventualne mikrotumore da prerastu u pravi problem, ili bar da im usporite rast.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online