Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.12.2015.
06:30
Vestionline A

Isplazite jezik za dijagnozu: Boja otkriva šta vam fali

Pogledajte se u ogledalo i isplazite jezik, pronađite koji mu odgovara, pa ispod fotografije pronađite objašnjenja:

printscreen

Šta boje znače:

1. Svetlocrvena boja jezika označava manjak vitamina B12

Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svetlocrvena, to može da ukazuje na manjak vitamina B12. Taj vitamin je nužan za crvena krvna zrnca koja organizam snabdevaju kiseonikom, pa njegov nedostatak može da izazove neurološke probleme i demenciju. 

Upravo zbog toga preporučuje se više namirnica bogatih vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mlečni proizvodi. 

2. Bela boja upućuje na gljivičnu infekciju

Bela boja jezika može da upućuje na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Reč je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posledica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta. 

3. Žuti jezik znak je infekcije

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kafa, ali može da bude posledica loše higijene. Takođe, žuta boja može da ukazuje na infekciju u organizmu.

4. Tamna boja ukazuje na lošu cirkulaciju

Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je posledica loše ishrane i manjka vežbanja, a ispoljava se kao depresija i nedostatak energije. 

Pronađite se na slici gore

Blood deficiency - jezik je bled jer je smanjen protok krvi do jezika, a često se radi o nedostatku  gvožđa u krvi. Ostali simptomi su umor, vrtoglavica, lupanje i preskakanje srca.

Heat - jezik je crven, ali na njemu je sloj žućkastog. Može biti oznaka dehidratacije i raznih poremećaja u organizmu, poput hipertireoze, a ostali simptomi su vrućina, prekomerno znojenje, žeđ, proliv ili zatvor, nervoza, problemi s kožom.

Damp Retention - radi se o zadržavanju vode, jezik je ružičast osim same sredine koja je belkasta. Ostali simptomi su nadutost, osećaj težine u prsima i abdomenu, letargija.

Blood Stasis - označava zastoj krvi, a tumači se po jeziku ljubičaste boje. Ostali simptomi su hladni udovi, varikozne vene, bolne noge, glavobolje, bol u prsima, problemi s jetrom.

Qi Stagnation - ona je prvi odgovor tela na emocionalni stres, a uključuje simptome poput promena raspoloženja, depresije.

Damp Heat - Jezik je crven sa žutom, masnom naslagom, a označava toplotu i vlagu, a povezuje se s problematičnom kožom, urinarnim infekcijama, teskobom... 

Yang Deficiency - jezik je svetlije boje, na njemu se nalazi tanki beli sloj, a jezik je često otečen i bolan. Povezuje se s osećajem hladnoće u telu, bolovima u leđima, slabijom polnom moći, impotencijom...

Yin Deficiency - Na jeziku je vrlo malo ili uopšte nema naslaga, on je crven i popucan. Povezuje se s valunzima, noćnim znojenjem, nesanicom, nervozom, zvonjenjem u ušima...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online