Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.12.2015.
03:30
telegraf.rs A

Semenke koje leče rak i dijabetes, snižavaju krvni pritisak i holesterol

Ljudi jedu razne semenke, a mnoge od njih su neverovatno zdrave. Ipak, neke se izdvajaju po svojim lekovitim svojstvima. Evo i zašto.

pixabay.com
U moru semenki izaberite one koje vam najviše odgovaraju

Postoji bezbroj vrsta semenki. Neke od njih nisu još do kraja istražene, a neke nam jednostavno nisu dostupne. Glavna karakteristika je što sadrže ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama.

Seme se koristi prženo ili kuvano, priprema se u obliku brašna i putera, ali i na brojne druge načine - kao začin pa i osvežavajući napitak.

Mlevene semenke mogu se dodati u smuti ili u razne pečene proizvode, na primer, peciva. Zbog visokog sadržaja ulja, semenke spadaju u visokokaloričnu hranu, na primer, seme susama sadrži 565 kcal/100 g. Baš zbog toga ga treba jesti u manjim količinama.

Iako svako ima svoje nutritivne vrednosti, prema mišljenju stručnjaka, na prvom mestu su semenke čie. One spadaju u sam vrh namirnica bogatih vrednim hranljivim materijama, a sledi seme konoplje, laneno seme i susam.

pixabay.com
Retka namirnica koja je efikasna u borbi protiv dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti: Čia semenke

Chia semenke

Čia je biljka iz Meksika i Gvatemale, ali i drugih tropskih krajeva sveta. Vlakana ima 10 puta više od pirinča, štiti od bolova u zglobovima, pomaže kod skidanje suvišnih kilograma te štiti od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Čia semenke su vrlo retka namirnica koja sadrži gotovo idealan odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Ne sadrži gluten pa je odlično za ljude koji boluju od celijakije. Ono što je manje poznato jeste da seme konoplje sadrži globuline (edistin) koji su važni u imunoprofilaksi nekih, pa i težih bolesti, kao što je TBC.

Seme ove biljke sadrži 2,5 puta više proteina od pasulja, 3 puta više antioksidanata od borovnice, gvožđa 3 puta više od spanaća, magnezijuma 15 puta više nego brokoli, C vitamina 7 puta više nego pomorandža, omega-3 masnih kiselina 8 puta više od lososa.

Lan

Istraživanje je pokazalo da kod eksperimentalnih životinja laneno seme može da blokira rast ćelija tumora, a može i da redukuje njegovu pojavu kod ljudi.

Zaustavlja porast krvnog pritiska, redukuje apetit. Sadržaj fitoestrogena stabilizuje hormonalnu ravnotežu, a visok sadržaj vlakana spušta nivo holesterola u krvi. Kao lek ovo je seme preporučivao i Hipokrat.

Seme konoplje

To je hrana za preživljavanje. Pomaže imuni sistem i kod teških bolesti (TBC), ubrzava zarastanje rana nakon teških operativnih zahvata, odlično je za srce i krvne sudove - idealan odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3:1).

pixabay.com
Nezaobilazan i u kuhinji, a veoma zdrav: Susam

Susam

Sezamin iz susama ima blagotvorno dejstvo jer sprečava oštećenja jetre oksidacijom. Seme susama, od svih vrsta semenki ima najveći sadržaj fitosterola, koji imaju gotovo identičnu hemijsku strukturu kao holesterol pa u ishrani redukuje sadržaj holesterola koji potiče iz namirnica životinjskog porekla. Posledica toga je smanjenje šanse za dobijanje raka.

Sadrži kalcijuma više nego mleko, mangan i bakar, cink i vitamin B-1. Sezamin i sezamolin iz grupe lignana snižavaju holesterol i pritisak. Bogatstvo vitamina E stimuliše produkciju muških polnih hormona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online