Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.07.2015.
03:30
Tanjug A

Bebe najčešće umiru zbog akutne dijareje

Akutna dijareja jedan je od najčešćih uzroka smrti odojčadi i male dece u celom svetu. On nje svake godine širom sveta umre više od tri miliona dece mlađe od pet godina, uglavnom zbog dehidracije, odnosno gubitka tečnosti.

Reuters
Leto i jesen najčešće vreme kada decu muči akutna dijareja

- Nejčešći uzroci dijareje su virusi, bakterije i protozoe, a infektivni agensi koji uzrokuju dijareju najčešće se prenose fekalno-oralnim putem koji podrazumeva unos zagadjene hrane ili vode i direktnim kontaktom - rekla je pedijatar Danijela Todorović. 

Prema njenim rečima, rizično ponašanje u velikoj meri može doprineti prenošenju infektivnih uzročnika dijareje, među kojima su neadekvatno rukovanje priborom za hranjenje deteta, čuvanje pripremljene hrane na sobnoj temperaturi, upotreba zagađene vode za piće, loša lična higijena, nehigijensko odlaganje fekalija. 

Doktorka je dodala da do pojave dijareje može doći i zbog trovanja hranom zagađenom bakterijskim toksinima, nepodnošenja određene vrste hrane, upotrebe antibiotika koji uništavaju normalnu bakterijsku floru creva, prekomerne upotrebe sredstava za čišćenje, to jest sredstava za smekšavanje stolice, psihičkog stresa. 

- Akutna infektivna dijareja se češće i u težem obliku javlja kod dece u prve dve godine života, a učestalost dijareje je najveća u uzrastu od 6 do 11 meseci, kada se uvodi nemlečna hrana, odojče počinje da puzi i dodiruje predmete oko sebe, dok je nivo antitela dobijenih od majke snižen - istakla je Todorović, dodajući da je na našem podneblju dijareja najučestalija tokom leta i rane jeseni. 

Govoreći o lečenju dijareje, doktorka je navela da je prvenstveno važno sprečiti razvoj dehidracije, lečenje dehidracije ako je prisutna i način ishrane za vreme trajanja i posle prestanka proliva da bi se sprečili nutritivni poremećaji. 

Ona je objasnila da oralna rehidraciona terapija podrazumeva oralno unošenje tečnosti i elektrolita u obliku oralnog rehidracionog rastvora, dopunjenog povećanim unošenjem drugih tečnosti i kontinuiranom ishranom prilagođenom bolesnom detetu. 

U okviru kućnog lečenja detetu treba dati više tečnosti nego obično, manju količinu hrane više puta u toku dana, češći, a manji obroci i, ako ne dođe do poboljšanja, dete treba odvesti kod lekara. Za odojčad doktorka preporučuje nastavak unošenja majčinog mleka, pirinač, krompir, šargarepu, nemasno meso, bananu, oljuštenu pečenu jabuku, kiflu.

- Dete treba odvesti lekaru ako mu nije bolje posle 24 sata, ako i dalje ima brojne vodenaste stolice, često povraćanje, izrazitu žeđ, ako dete slabo jede i pije, ima visoku temperaturu, ako se pojavi krv u stolici, ako ima poremećaj svesti, kožni osip - istakla je dr Todorović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online