Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.06.2015.
00:30
kodren.com A

Saveti za zdraviji život tokom leta

Tokom toplijih, dužih, lenjih dana leta život i nije tako lak, možda vam se čini pomalo haotičnim. Čak i odrasli tokom leta zauzimaju stav "škola je gotova". Zato je ovo savršeno vreme da poboljšate svoje zdravlje na način koji je tako sezonski opušten da ćete jedva primetiti i da ste se oko nečega potrudili.

blog.uweightloss.com
Provedite lepo, zdravo, aktivno i nasmejano leto

Kako bismo vas uveli u zdravije leto sakupili smo nekoliko saveta stručnjaka za ishranu, fitnes, stres, vid i oralnu higijenu. Svakom od njih je postavljen zahtev da pronađu samo jednu stvar koju bi savetovali bilo kome u pogledu ličnog zdravlja. Pred vama je osam vrhunskih saveta.

1. Uvrstite u ishranu bobičasto voće

Ako želite da poboljšate ishranu ovog leta, svakodnevno pojedite šoljicu mešanog bobičastog voća - kupina, borovnica, malina ili jagoda… Tako ćete uneti neophodne antioksidanse, koji će pak sprečiti oštećivanje tkiva i umanjiti rizik od pojave bolesti koje su u vezi sa starenjem. Borovnice i kupine su naročito bogate antioksidansima.

Veliki bonus: Bobičasto voće je bogato i biljnim vlaknima, što će pomoći kontroli nivoa holesterola, kao i u prevenciji nastanka pojedinih vrsta tumora.

2. Napravite mini vrt i oslobodite se stresa

Smanjite nivo stresa, posadite malu baštu, negujte cveće u njoj ili pak, ako vam je prostor stvarno ograničen, posadite nekoliko biljaka u saksije koje ćete čuvati napolju ili unutra.

Čim zagnjurite ruke u zemlju, praktično ste se "uzemljili“ protiv stresa. I kada vam se učini da život protiče tako brzo da jedva stižete da nogama dodirnete tlo, mentalno uzemljenje će vam pomoći da prebrodite fizičke i mentalne stresove.

3. Zubni konac svakog dana

Znate da bi trebalo ali vreme je da konačno i počnete: čistite zube zubnim koncem svakog dana. Uradite to na plaži (malo se sakrijte), dok čitate na terasi ili dok gledate TV - sam zadatak će postati laganiji od povetarca.

Ovaj vid čišćenja usne duplje smanjuje koncentraciju bakterija u njoj i time doprinosite svom opštem zdravlju. Ukoliko su ove bakterije obuzdane, održavane u niskim nivoima svoje prisutnosti, jednostavno, vaše telo ima više potencijala da se bori sa tim uzročnicima bolesti na drugim mestima.

4. Izađite i vežbajte

Odaberite jednu aktivnost za napolje - pešačenje, planinarenje, igranje sa decom, vožnja bicikla ili rolera, plivanje - kako biste se domogli onog sjajnog osećaja koji imate kada izađete iz teretane.

I upamtite, porodica koja se igra skupa, ne samo da postaje fit skupa već postaje i mnogo složnija i povezanija na emotivnom nivou.

Reuters/P.L.
Zaštitite se: Sunce šteti vašoj koži. ali i vašim očima

5. Budite dobri prema svojim očima

Da biste zaštitili vid na poslu i u slobodno vreme, nosite zaštitne naočare. Kada ste napolju, nosite naočare koje blokiraju 99% ultraljubičastih A i B zraka. Naočare sprečavaju nastanak katarakte, kao i bora oko očiju.

Kada se bavite sportom ili obavljate poslove kao što su košenje travnjaka, takođe nosite zaštitne naočare. Pitajte svog lekara koje su najbolje naočare za zaštitu od sunca, postoje i neke koje su specifično namenjene za pojedine sportove.

6. Vreme je za odmor!

Neka vam srce bude zdravije: iskoristite sporiji letnji raspored i svoje vreme da godišnji odmor upotrebite tako da se potpuno opustite.

Odmor je višestruko koristan: snizićete krvni pritisak, poboljšati rad srca i smanjiti nivo kortizola - ozloglašenog hormona stresa koji doprinosi širem struku i nastanku srčanih oboljenja.

wallpaperpassion.com
Osvežite se: A šta je bolje od hladne čaše piva?

7. Alkohol - samo lagano

Leto je sjajno vreme da preskočite sva pića sa žestinom i okrenete se lakim, rashlađenim napicima (osim ukoliko niste trudni ili iz drugih zdravstvenih razloga ne bi trebalo da pijete uopšte).

Sangrija (stono vino razređeno sokom), hladno pivo ili špricer su isto tako osvežavajući, ali i lagani napici. Pod umerenim količinama podrazumevamo jedno do dva pića dnevno, jer čak i alkohol može pomoći u prevenciji nastanka srčanih bolesti.

8. Dobro spavajte

Oduprite se nagonu da ostajete budni do kasno u noć. Posvetite se kvalitetnom snu i higijeni sna - ležite i budite se uvek u isto vreme i nemojte piti alkohol tri sata pred spavanje.

Izbegavajte i dremke tokom dana osim ako ih nemate svakog dana u isto doba i u istoj dužini trajanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online