Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.03.2015.
04:30
telegraf.rs/Moje zdravlje A

Sami svoj doktor: Kako da znate da li vam nešto fali?

U idealnim uslovima svako bi trebalo jednom godišnje da obavi sistematski pregled kod lekara. Budući da je to mnogima, nažalost, danas neizvodljivo, nudimo vam nekoliko jednostavnih načina da se sami pregledate i uočite zdravstvene tegobe na vreme.

Reuters/M.D.
Kažu da su oči ogledalo duše, ali one mnogo govore i o vašem zdravlju

Pogledajte oči

Beonjača može da otkrije mnogo toga o vašem zdravlju. Ona mora da bude sasvim bele boje, a crvenilo u očima uzrokuju sitni kapilari koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi. No, beonjača može postati i žućkasta. Napravite test tako da sedam dana za redom na dnevnom svetlu posmatrate beonjače, ako se boja menja, uzrok može biti napor, alergije ili razne iritacije, ali ako ona ostaje nepromenjena, a nije bela, potražite pomoć lekara.

Opadanje kose

Opadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promena u organizmu. Ako na četki posle češljanja primetite više dlaka nego inače, detaljno je očistite i kod sledećeg češljanja prebrojte vlasi. Ako vam opada do sto dlaka dnevno, to je normalno, ali ako broj prelazi dvesta ili ako vam kosa opada u pramenovima, svakako se posavetujte sa lekarom.

Izduvajte nos

Normalno disanje kroz nos opisuje i normalno stanje sluzokože nosa, ali i najmanja promena u organizmu to stanje može da poremeti. Izduvajte nos u belu papirnu maramicu, a ako ne izduvate ništa, vaša sluznica je zdrava. Ako izduvate providnu tečnu sluz, verovatno se radi o iritaciji, promeni temperature ili alergiji. Žuta ili zelena sluz ukazuje na neku vrstu upale, koju bi trebalo pratiti.

beautyramp.com
Obratite pažnju: I opadanje kose može biti pokazatelj bolesti

Nokti

Zdrav nokat treba da bude snažan i proziran, a bilo kakva promena na njegovoj površini može biti pokazatelj zdravstvenih problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i obratite pažnju na eventualne promene. Mrlje bele boje ukazuju na manjak vitamina i minerala u organizmu, žuta boja ukazuje na gljivične upale. Primetite li takvu, ili sličnu boju budite oprezni, a ako se situacija pogoršava ili menja potražite pomoć stručnjaka.

Konac za zube

Čišćenje zuba zubnim koncem deo je higijene usne duplje, ali ta rutina može biti i pokazatelj značajnih promena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba. Ako opazite krvarenje ne treba da brinete, to može ukazivati na osetljivost desni ili manje upale koje se koncem mogu rešiti. Ali, ako desni i nakon čišćenja ne prestaju sa krvarenjem, posavetujte se sa stomatologom

Pogledajte mokraću

Normalna boja urina trebalo bi da bude bistre svetlo žute boje, ali promene u urinu mogu da uzrokuju brojni faktori poput hrane, pića i zdravstvenih tegoba. Za neobične promene boje i mirisa, obavezno posetite lekara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online