Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.11.2014.
08:00
zena.blic.rs A

Kako se namestiti da leđa ne bole?

Dugotrajno sedenje ima toliko negativnih posledica da čak ni uporno vežbanje ne može sve da ih otkloni. Međutim, koliko nam sedenje smeta shvatimo tek kada nas "iz čista mira" nešto zaboli. Nudimo vam rešenja za situacije kad ase bol javi u nekom delu tela.

Namestite stolicu tako da leđa budu prava, a kolena odvojite od ivice da ne trpe pritisak
 

Ako vas bole donji deo leđa i kukovi - Verovatno sedite povijeno ili vam stolica nije podignuta na odgovarajuću visinu.


Rešenje: Podesite stolicu tako da prati normalnu krivinu vaše kičme. Ukosite naslon stolice malo unazad. Kada sednete, trebalo bi da odmerite prst-dva razmaka od ivice stolice do dela iza kolena kako noge ne bi bile pod pritiskom. I kupite stolicu za radni sto koja ima dodatne jastučiće na naslonu.

Ako vas boli srednji deo leđa - Verovatno ne sedite povijeno i ne krećete se dovoljno.


Rešenje: Krećite se više. Mnogo više. Ako je moguće, bar na svakih 20 minuta, zato što su vam glava, vrat i ramena obično izbačeni napred dok sedite za stolom. Pogledajte u plafon, izbacite grudi napred, povijte se unazad i sedite uspravno.


Ako vas bole ruke ili ručni zglobovi - Problem je verovatno u istezanju i uvrtanju prstiju tokom kucanja i kucanje velikom brzinom. Bol i zamor koji na ovaj način nastaju prate peckanje, ukočenost i munjevit bol koji prolazi kroz ruku i zglob.


Rešenje: Ako vam je tastatura ukošena, savijte nogare tako da bude ravna. Podesite visinu stolice tako da vam laktovi budu povijeni 90 stepeni kada ih spustite na sto i držite ruke blizu tela.

Aako vas boli vrat - Držite telefon između uha i ramena, povijate se dok sedite i u monitor gledate odozgo.


Rešenje: Koristite spikerfon ili slušalice ako želite da kucate i pričate u isto vreme. Podesite visinu monitora tako da vam brada bude u visini centra monitora. A monitor držite ispred sebe, da se ne biste svaki čas okretali levo-desno.

Ako vas bole kolena - Pritisak sedišta ili pritisak koji se stvara prekšrtanjem nogu može da dovede do bola, ukočenosti ili peckanja u kolenima. Osim toga, problem može biti i u tome što vam stopala prirodno ne dodiruju pod.


Rešenje: Podesite naslon stolice tako da bude ukošen napred i u isto vreme podesite visinu stolice tako da vam noge prave ugao od 90 stepeni kad sednete. Odmerite dva prsta između ivice sedišta i zadnjeg dela kolena.

POVEZANE VESTI

Petak 21.11.2014. 10:11
Čitam ovo i pitam se šta ćemo mi što nas sve boli?
Nedelja 30.11.2014. 01:45
Nista za one koje boli uvo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online