Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.11.2014.
08:00
zadovoljna.hr A

Ove namirnice možete jesti i po isteku roka trajanja

Naučeni smo da verujemo sitnim brojevima koji se nalaze na poleđini svakog proizvoda i koji označavaju njegov rok trajanja. Stručnjaci ističu kako nepotrebno bacamo hranu jer veliki broj namirnica nije štetan za organizam nakon isteka označenog roka.

Ukoliko se pravilno čuvaju, jaja mogu trajati i od 3 do 5 nedelja
 

Rok upotrebe neke namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, ističu britanski stručnjaci, nije realan pokazatelj kvaliteta hrane, većina namirnica je savršeno dobra za upotrebu i nakon što rok istaknut na pakovanju istekne.

Oni kažu kako se taj rok odnosi na svežinu namirnice, koja nakon označenog roka nije štetna za organizam.

1. Jaja
Ukoliko se čuvaju propisno, u frižideru, jaja mogu da traju od 3 do 5 nedelja. Naravno pri tome treba da pazite da iz frižidera vadite samo onoliko jaja koliko ćete odmah da potrošite, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

2. Mleko
Nedelju dana posle isteka roka koji je utisnut na pakovanju mleko može da ostane pitko i zdravo za upotrebu. Lako je uočljivo ako mleko promeni ukus, miris ili izgled što jasno pokazuje da je pokvareno.

Mleko bez problema možete i piti i nedelju dana od oisteka roka koji je na pakovanju
 



3. Kečap
Ako čuvate kečap u frižideru on može da zadrži svoj kvalitet i do šest meseci po isteku roka trajanja i da bude siguran za konzumiranje. Naravno ako uočite buđ ili osetite čudan miris ne treba da ga jedete.

4. Maslinovo ulje
Rok trajanja maslinovog ulja je do dve godine, kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mestu gde neće da se kvari.

5. Kiseli krastavci
Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana ukoliko je čuvate u frižideru, isto pravilo važi i za masline.

Kada otvorite teglu kiselih krastavčića potrudite se da ih smažete u sledećih godinu dana
 

6. Sirće
Rok trajanja sirćeta gotovo je beskrajan, ukoliko se dogode neke promene na boji ili talogu i dalje je siguran za korišćenje.

7. Med
Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, stoga je dobar dokle god se ne potroši.


8. Kafa
Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili dobro je za korišćenje čak tri do pet meseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni posle pola godine.

Niste potrošili otvoreno pakovanje kafe? Ne brinite, uživajte u kafici i do pet meseci posle isteka označenog roka trajanje


9. Puter

Dve nedelje nakon isteka roka puter je siguran za konzumiranje, a u zamrzivaču može da stoji čak devet meseci.


10. Začini
Cimet, biber, crvena paprika gotovo svi začini zadržavaju svojstva dve godine nakon označenog isteka roka, pri tome je važno da ih čuvate u staklenim teglama i na suvom i tamnom mestu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online