Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.03.2014.
08:00
Pressonline A

Devojka koja je izlečila sebe hranom

Mlada Ela Vudvard iz Londona pokazala je svojim primerom koliko je ishrana bitna za zdravlje organizma. Pošto joj je dijagnostikovano retko oboljenje, ona je odlučila da pokuša da se leči zdravom hranom, i u tome je uspela.

Zdrava hrana ne mora pod obavezno da bude i neukusna
 

Ela je imala 20 godina kada se jednog jutra probudila sa toliko oteklim stomakom, da je delovalo kao da je u poslednjem tromesečju trudnoće. Posle više meseci poseta doktorima i testiranja, konačno su joj dijagnostikovali sindrom posturalne ortostatske tahikardije, retko oboljenje koje napada nervni sistem.


Bila je bez energije, a srčani ritam bi joj se drastično usporio ili ubrzao u roku od nekoliko sekundi. Ela je počela da spava po 16 sati dnevo, a cele nedelje bi provodila zatvorena u svojoj sobi. Kako bi se izborila sa svim simptomima uzimala je neverovatnih 28 pilula dnevno. Posle nekoliko meseci ovakve terapije, i bez ikakvih pobljšanja, odlučila je da preuzme stvari u svoje ruke.


Inspirisana knjigom Krisa Kara "Luda seksi dijeta" ona je prešla na vegansku dijetu, i počela da izbegava gluten. Posle godina konzumiranja prerarđenje hrane pune šećera, ovo je bio pravi izazov za nju.

"Mrzela sam voće, mrzela sam povrće, nisam imala pojma šta je kinoa", kaže ova devojka za "Gud Njuz".


Nakon nekoliko meseci života na jednoličnoj veganskoj hrani, odlučila je da proširi svoje horizonte, i da krene malo da eksperimentiše. Napravila je blog "Deliciosly Ella", na kom deli svoje recepte i iskustva sa drugima.


"Bilo mi je potrebno da mogu da napravim slatke stvari, od kojih mi ne bi bilo loše. Da biste bili srećni, potrebna vam je umerenost. Blog sam pokrenula da bih naterala sebe da smišljam nove recepte, da isprobavam nove stvari i pošlo mi je za rukom", kaže Ela.
 

Ne samo da je pronašla gomilu različitih namirnica koje ranije nije jela, već je u roku od šest meseci njena bolest počela da se povlači, a sada ima više energije nego ikada ranije. Ne pije više ni jedan lek, i želi da pomogne drugima da se osećaju podjednako dobro.


"Možete toliko toga dobrog da dobijete od konzumiranja celih namirnica i biljki. Možete da jedete takvu hranu veći deo dana, a i dalje da jedete hamburgere i da ih volite. Vaše telo će se osećati mnogo bolje", objašnjava ona i dodaje da da ljudi ne moraju da se odreknu mesa, poput nje, da bi bili zdravi.


Ela studira i želi da postane nutricionista, a u međuvremenu drži časove kuvanja i piše knjigu o tome kako su joj promene u ishrani vratile život. Kaže da se nikada nije osećala ovoliko srećno, zdravo i živo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online