Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.02.2014.
08:00
Medicinar.net A

Lekovi i namirnice koje ne smete kombinovati

Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce može da poveća pritisak i dovede do srčane aritmije, dok mleko i mlečni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika. Otkrivamo vam koji miks hrane i lekova nije preporučljiv.

Pazite šta jedete dok ste na terapiji
 

Alkohol i lekove ne treba uzimati zajedno

Ne kombinujte alkohol sa antipsihoticima, tricikličkim antidepresivima i benzodiazepinom, jer izazivaju pospanost. Nemojte da pijete alkohol ako ste popili tabletu valerijana ili u slučaju da koristite antihistaminike starije generacije.

Žitarice i povrće usporavaju delovanje antidepresiva

Hrana bogata vlaknima može izmeniti delovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju leka u crevima, poništavajući njegovo delovanje. Nije nužno da iz ishrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lekove uzmete sat vremena pre obroka.

Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lekova. To pre svega važi za digoksin, jedan od lekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova

Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinovati sa antianemicima

Ako ste na terapiji antianemicima, pažljivo konzumirajte voće, jer je bogato vitaminom C i može izazvati poremećaj u količini gvožđa, a postoji i opasnost od trovanja. Velika doza vitamina C ne preporučuje se onima koji su genetski izloženiji riziku od prekomernog gomilanja gvožđa, recimo, onih koji imaju talasemiju i hemohromatozu. Vitamin C može ograničiti izlučivanje aspirina, pa je važno paziti da se ne uzimaju zajedno.

Mleko i mlečni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika

Hrana koja obiluje kalcijumom, kao mleko i sir, može poništiti dejstvo nekih antibiotika (tetraciklin) i oslabiti delovanje kinolona, lekova protiv zapaljenja. Veže se

Mleko poništava dejstvo antibiotika

za njihove molekule i deaktivira ih. Kod terapije antibiotikom odnos aktivnih materija mora biti isti svakog dana terapije, a smanjena količina aktivnih supstanci rizik je da se bakterija ne ukloni u potpunosti. Mleko sa antiacidima na bazi kalcijuma i sode bikarbone može izazvati neželjene nuspojave.

Zato je mlečne proizvode bolje izbegavati tokom terapije. Apsorpciju tetraciklinskih antibiotika koče kalcijum i gvožđe, pa nije preporučljivo uzimati ih sa mlekom koje je bogato kalcijumom ili sa namirnicama koje su bogate gvožđem.

Oprezno s voćem, posebno sa sokom od grejpfruta

Prema poslednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posledice jesu bioflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – supstance kojima je grejp bogat. Te materije povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, kao što je benzodiazepin i antagonisti kalcijuma koji se koriste pri problemima sa pritiskom. Isto dejstvo imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (protiv masnoća u krvi), protivzapaljenske lekove kao što su kortikosteroidi. Još je otvorena rasprava o negativnom efektu grejpfruta pri raku dojke.

"British Juornal of Cancer" upozorava da grejp može povećati mogućnost pojave raka dojke u menopauzi za 30 odsto. U tim slučajevima preporučuje se da smanjite njegovo uzimanje, dok druga istraživanja donose drugačije zaključke, odnosno da je grejp koristan upravo u antitumorskim terapijama.

Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce povisiće pritisak

Ako uzimate ACE – inhibitore (lekove za srce i visoki pritisak), veća količina kalijuma, koga ima dosta u morskoj soli, može izazvati srčanu aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litijuma, jer u tom slučaju kalijum povećava koncentraciju aktivne supstance i može izazvati brojne nuspojave.

Iznutrice i morski plodovi ne idu sa barbituratima

Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja), izbegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12 kao što su džigerica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Mešanje ovih supstanci može poništiti dejstvo terapije. Ako povećavate dozu po slobodnoj proceni, može doći i do trovanja.

Masnoće nije poželjno kombinovati s antimikoticima

Masnoće povećavaju rizik od trovanja ako koristite griseofulvin, molekul prisutan u nekim antimikoticima. Kod obroka masnije hrane lek će biti duže izložen delovanju enzima probave koji smanjuju njegovo dejstvo. To se posebno odnosi na antibiotike koji moraju da se uzimaju između dva obroka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online