Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.10.2009.
19:18
Vestionline A

Izlečite jesenju prehladu

Prehlada je virusna infekcija blagog toka, koja pored gripa predstavlja najčešći uzrok odlaska kod lekara. Uzroci prehlade se šire dodirom i vazduhom u kapljicama sluzi pošto ih iskašlje, iskija ili izdahne zaražena osoba, a treba uzeti u obzir da tih uzroka ima više od 200 vrsta.

Iako se prehlade posebno boje stariji i bolesnici sa oslabljenim imunitetom, skoro polovina populacije prehladi se jednom godišnje i to najčešće tokom jesenjih i prolećnih meseci.

Simptomi

 

Uglavnom, simptomi prehlade traju 5-7 dana, a ako potraju duže ili se jave jači bolovi u zglobovima ili temperatura iznad 39°C koja traje duže od 48 sati, potrebno je javiti se lekaru.

Simptomi prehlade počinju dan, dva nakon kobnog susreta sa virusom koji zahvata najčešće sinuse i grlo, a može da se spusti i na ždrelo i bronhije.

Razlika između prehlade i gripa je što simptomi gripa nastupaju naglo (za nekoliko sati) sa visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, te jakom iznemoglošću koja baca ljude u krevet.

Glavna razlika između gripe i prehlade (osim u uzrocima) nalazi se u intenzitetu bolesti. Grip (ili influenca) je akutna bolest disajnog sistema izazvana virusima influence tipa A, B, a ređe i tipa C. Simptomi gripa su slični simptomima prehlade samo što su izraženiji i duže traju.

Osim nekoliko dana izostanka sa posla ili iz škole, glavni problem kod gripa su komplikacije od kojih je dosta česta i opasna upala pluća.

Osim u retkim slučajevima osoba sa oslabljenim imunitetom, ljudski organizam ima mehanizme - imunitet, kojima sam može da se izbori protiv virusa prehlade i gripa.

Međutim, zbog psihičkog stresa, neispavanosti, loše ishrane ili nekog drugog razloga, organizam ponekad u tu borbu sa virusom ulazi sa dosta oslabljenim imunitetom i mi zapažamo simptome prehlade.

Saveti za ublažavanje prehlade:

1. Piti puno tečnosti - uz gubitak apetita često zaboravimo da unosimo dovoljno tečnosti, koja je neophodna organizmu za normalno funkcionisanje, a uz povišenu telesnu temperaturu, ona dodatno isparava iz organizma

2. Mirovanje!

Prvu liniju obrane iz kućne apoteke kod prehlade ili gripa čine neki od lekova za snižavanje temperature i protiv bolova.

Acetilsalicilna kiselina (Anbol) je jedna od najispitanijih lekovitih supstanci (na tržištu je prisutna više od 100 godina). Anbol inhibira stvaranje prostaglandina koji su, jednostavno rečeno, zaslužni i za upale i za visoku temperaturu, ali i za glavobolju i još par drugih procesa.

Paracetamol je sve češće u upotrebi protiv bolova i temperature. Taj lek je veoma delotvoran u pogledu nuspojava, a mogu ga koristiti i deca i trudnice.

Pored ovih lekova mogu se koristiti i dekongestanti u obliku kapi za nos. U slučaju prisutnosti suvog kašlja, moguće ga je ublažiti uzimanjem sirupa koji smiruju nadražajni kašalj.

Ako je u pitanju vlažni kašalj sa iskašljavanjem mogu se koristiti mukolitici i ekspektoransi - lekovi koji olakšavaju iskašljavanje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online