Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.08.2013.
08:00
health.com A

"Kul" trikovi da se rashladite

Spustili ste roletne, po ulici hodate po hladu, nosite rupičaste šešire širokog oboda, ne izlazite po najgoroj žegi? Odlično! Ipak, i dalje se preznojavate i dosta vam je toga? Probajte sa ovim savetima.

Verovatno je svima dosta "kuvanja"!
 

1. Izujte obuću

Dok znoj s nogu bude isparavao, hladiće kožu i krv u nogama. Krvotokom će hladnija krv doći i do drugih delova tela.

2. Isključite kompjutor

Ako kraj kompjutera niste duže od 10 minuta, ugasite ga. Nakon radnog dana u potpunosti ugasite računar. Uprkos starom savetu nekih kompjuteraša, moderni kompjuteri ne rade ništa gore ako ih ugasite u potpunosti i opet palite. I ne radite s laptopom u krilu - to je prevruće!

3. Klima uređaj i ventilator neka rade zajedno

Oba uređaja za rashlađivanje treba da rade zajedno. Klima uređaj uklanja vlagu iz vazduha, dok ventilator pomaže u isparavanju znoja, uklanja vrući vazduh od vas. Imajte na umu da ventilatori ne snižavaju temperaturu sobe, samo deluju na nas, da se osećamo hladnije. Ugasite ih pre izlaska iz sobe.

4. Poprskajte se vodom

Vodu u spreju držite u frižideru. Kad postane vruće, poprskajte se po licu. Dok voda bude isparavala, hladiće vas. Dobro je i ohladiti pregibe na unutrašnjim stranama

Nije dozvoljeno, ali čovek "poludi" od vrućinčine

ruku i nogu - ohladićete tako krv koja ide venama.

5. Ventilator i posuda leda

Ako je vruće, ali nije vlažno, uzmite plitku posudu punu leda i postavite je ispred ventilatora - uživajte u povetarcu. Dok se led bude topio, voda će isparavati i hladiti vas.

6. Ljuto, ljuto, ljuto

Ljudi koji žive u vrućem podneblju često jedu ljuto. Čili paprike sadrže kapsaicin, hemikaliju zbog koje se lakše znojimo. Zbog isparavanja znoja osećamo (bar kratkotrajno) olakšanje.


7. Voda, voda, voda

Da bi nadoknadili tečnost koju gubite znojenjem, često pijte vodu. Ako ste dehidrirani, telesna temperatura će vam porasti i zato je voda nužna za hlađenje. Izbegavajte napitke koji sadrže alkohol, kofein i puno šećera, jer ćete opet dehidrirati. Osim toga, jedite hranu bogatu vodom, kao što su lubenica ili supe.

8. Naučite da se oblačite

Ovo nema veze s modom, nije modni savet već krajnje praktičan! Izbegavajte sintetiku i nosite pamučnu, svilenu i lanenu odeću. Postoje i izuzeci, to su materijali za sportiste. Najbolje je ako znoj isparava direktno s kože u vazduh.

Druga najbolja opcija je da znoj prelazi brzo s kože na odeću i isparava. Prirodni materijali i krojevi koji omogućuju da tekstil leprša oko tela, najbolja su opcija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online