Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.07.2013.
08:00
tportal, Vestionline A

Zdravstveni "problemi" koji nas nepotrebno plaše

Saznajte koja su to telesna stanja koja vas mogu jako uplašiti iako su potpuno bezopasna.

Neke bolove treba izignorisati
 

Drhtanje ruku

Ako osetite da vam se iznenada tresu ruke dok, recimo, uzimate čašu vode, ne brinite. Obično drhtanje koje brzo prolazi nema nikakve neurološke osnove, objašnjava za MSN doktor Erik Ahlskog sa klinike Mejo. Obično drhtanje pojavljuje se baš u situacijama dok držimo čašu sa vodom, a kod Parkinsonove bolesti dok su ruke opuštene i ne upotrebljavamo ih. Bezazleno podrhtavanje može uticati i na glas i na držanje glave u situacijama kada radi adrenalin, odnosno, kad smo ljuti ili uzbuđeni.

Posetite lekara ako se podrhtavanja ponavljaju ili ako su u pratnji drugih neuroloških simptoma kao što su promene u govoru.

Vertikalne crte na noktima

Sićušne linije koje se protežu od zanoktica do vrha notkiju slične su borama na licu. Takve oznake na noktima pojavljuju se sa godinama i nemaju nikakvo medicinsko značenje, a poznate su i kao "lomljivi nokti". Posetite lekara ako su linije horizontalne ili ako dođe do promene boje.

Tačkice ispred očiju

Pojava tačkica pred očima koje plutaju u vidnom polju česte su kod kratkovidih ljudi, ali obično nije razlog za zabrinutost osim ako se ne dogodi iznenada. Te promene obično su uzrokovane starošću. Mogu se pojaviti kao tačkice, talasaste linije, paučina ili krugovi i postati izraženije kada se gleda prema običnoj pozadini, kao što je prazan zid.

Posetite lekara ako primetite nove tačkice, puno njih odjednom poput kiše, treperenje svetlosti, senke ili potpuno zamračenje.

Popucale žilice u oku

Crvena mrlja na belom delu oka izgleda kao da vas je neko udario, ali obično nije razlog za zabrinutost. Osim ako se često događa, popucale crvene žilice na oku nisu za zabrinjavanje. Trljanje oka rukom ili jastukom dok spavamo, jako kijanje ili bilo koje drugo naprezanje tela može dovesti do ovoga.

Posetite lekara jedino ukoliko primetite da se ovo deševa isuviše često.

Fibromi

Mali komadi kože na kapcima ili nekom drugom delu tela zovu se fibromi i zapravo su mali benigni tumori, tvrdi dermatolog Debra Džejlman. Oni su često genetski i bezopasni. I muškarci i žene podjednako su skloni fibromima, iako gojaznost i trudnoća povećavaju šanse da se oni razviju.

Treptanje očnog kapka

Treptanje kapka može nas jako nervirati i smetati, ali zapravo je bezazleno. Ovaj poremećaj zove se miokimija. Kada vam se to dogodi, znači da je mišić u grču i verovatno ste umorni, pospani ili pod stresom. Tome doprinose i kofein, alkohol i previše vremena provedenog ispred kompjutera.

U slučaju da počne da trza i ostatak lica, obavezno posetite lekara jer se možda radi o neurološkom problemu.

Drhtanje mišića tokom vežbanja

Ako ste počeli da vežbate i osećate napor, moguće je da će vam mišići drhtati kako budete pojačavali intenzitet vežbanja. Drhtanje se pojavljuje kada mišić dostiže vrh svoje izdržljivosti, a sa svakim novim treningom on će biti jači i neće biti nelagodnog drhtanja.

U slučaju da uz drhtanje mišića osetite i vrtoglavicu, svakako se javite lekaru.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.07.2013. 07:28
Samo za hipohondre...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online