Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.02.2013.
08:00
Kurir A

Šta pomaže kad je nos zapušen

Najčešći uzrok zapušenog nosa i otežanog disanja tokom noći u prostorijama koje se greju jeste suv vazduh, koji veoma škodi sluzokoži nosa. Jednostavno rešenje je postavljanje ovlaživača vazduha, ali ako ga nemate, na radijatore stavite vlažne krpe ili posudice s vodom, koja će lagano isparavati. Takođe, trebalo bi što češće provetravati prostoriju u kojoj se spava i koliko god je moguće noću smanjiti grejanje, što će doprineti lakšem uspavljivanju i disanju. I još nekoliko saveta...

"Otpušite" se uz pomoć naših saveta
 

Ljuta hrana je brzo rešenje

Ren, čili papričice, pikantna variva i supe začinjene biberom najbrže su rešenje za otvaranje disajnih puteva, posebno ako ih jedete vruće. Hemijsko jedinjenje kapsaicin, koje se nalazi u ljutoj hrani, podstaći će odčepljavanje, a najbolje je to primenjivati uveče kako ne biste imali problema s nosem tokom noći. Može vam pomoći i luk. Treba ga naseckati i pomirisati, a on će, osim obaveznih suza, podstaći i curenje nosa. Sličan efekat imaće i crni kim, čije semenke treba izdrobiti i zamotati u gazu, a zatim staviti blizu nozdrva i duboko udahnuti. Računajte na to da će, osim curenja nosa, doći i do blagog peckanja, koje prati oslobađanje nosnih puteva.

Terapija parom

Prokuvajte vodu i stavite u široku posudu, pa dodajte dve do tri kapi ulja eukaliptusa. Možete koristiti i kesice čaja od nane ili kamilice. Prekrijte glavu velikim peškirom, zatvorite oči i nežno udišite paru koliko god možete da izdržite.

Podizanje glave pomaže

Ako i dalje osećate simptome zapušenog nosa tokom noći, postavite više jastuka ispod glave. Ukoliko je glava povišena u odnosu na srce, manje su šanse da će se nosni putevi zapušiti, a sluz će lakše isticati.


Ispiranje nosa

Za rastvor za ispiranje nosa potrebna vam je destilovana voda, morska so, soda bikarbona i pumpica za nos ili plastična injekcija. Pomešajte pola kašičice soli sa dve šoljice mlake vode i prstohvatom sode bikarbone. Rastvor stavite u injekciju i njom isperite nos iznad umivaonika. Nakon ispiranja polako izduvajte nos.

Šta nikako ne smete da radite:

♦ Izbegavajte povlačenje sluzi nazad u nos
♦ Izbegavajte alkohol i cigarete jer oni pogoršavaju problem
Ne forsirajte jako duvanje nosa jer to izaziva veće začepljenje, a i stradaju sinusi
♦ Ne uzimajte nikakve tablete ako vam samo curi nos
♦ Ne preterujte s kapima za nos

POVEZANE VESTI

Sreda 06.02.2013. 08:25
SEX POMAŽE KOD SVEGA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online