Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.09.2012.
08:00
Vestionline A

Lečimo se svim i svačim, a dovoljan je i cvrkut ptica

Koristimo lekove, suplemente, pomoćna lekovita sredstva, zdravu i manje zdravu hranu, makrobiotiku, drevne istočnjačke trikove, trčimo na traci, vežbamo pilates - ukratko, lečimo se svim i svačim. A zaboravljamo ono najosnovnije, potekli smo iz prirode i samo je potrebno da se sa njom ponovo združimo.

Kada ste poslednji put hodali bosi ne razmišljajući o prehladi, krpeljima, bubama...

Dokazi ukazuju da je izlaganje prirodi ključno za zdravlje i dobro raspoloženje. Alo, naša kultura pati od ozbiljnog poremećaja - deficita prirodnog okruženja - životinja, biljaka i divljine. A upravo je dodir s prirodnom važan za održavanje zdravlja.

"Priroda ima lekovita svojstva koje u svom ubrzanom modernom životnom stilu obično ignorišemo i zaboravljamo", rekao je jedan od naučnika koji je učestvovao u studiji.

Termin, "Nature Deficit Disorder" (deficit prirodnog okruženja), prvi je osmislio Ričard Lov u knjizi "Poslednje dete šuma: Spasavanje naše dece od deficita prirode". Ovo je prva knjiga koja analizira istraživanja koja ukazuju da je direktno izlaganje prirodi bitno za zdrav razvoj u detinjstvu i za fizičko i emocionalno zdravlje dece i odraslih.

Gojaznost, poremećaj pažnje i depresija dovode se u direktnu vezu s nedostatkom prirode. U SAD-u je nastao i novi pokret "Ne ostavljajmo ni jedno dete u zatvorenom" kojem je cilj razviti ljubav prema prirodi među decom od osam do 12 godina. Osim što će vreme provedeno u prirodi poboljšati njihovo fizičko i psihološko zdravlje, smatra se da će tako postati i svesniji o potrebi zaštite životne sredine.

Doktor Čarls Svensons sa Psihološkog fakulteta Univerziteta u Njujorku istraživao je kako bi gubitak od samo dva i po kilograma uticao na psihičko i fizičko zdravlje. Učesnici istraživanja su i posle tako skromnog gubitka kilaže imali manje depresivnih i teskobnih misli i veći osećaj vitalnosti. Ove rezultate većina ljudi bi mogla lako da postigne samo da je malo češće u prirodi.

Da bi se opustili i počeli da zapažaju i uživaju u detaljima prirode kao što je muzika ptica ili vetar u krošnjama, stanovnicima velikih gradova treba oko tri dana s najmanje četiri sata koje će provesti u prirodi. "Njuzvik" je objavio mišljenje doktora Endrjua Veila koji kaže: "Naše telo nije dizajnirano za moderno postindustrijsko okruženje. Sedalački način života u zatvorenom, industrijski prerađena hrana i nikad veća zatrpanost informacijama i stimulansima utiču negativno na telo. Javlja se depresija, smanjena fizička aktivnost i preterano konzumiranje nezdrave hrane, a to je tek početak priče".

Osim toga, fizička aktivnost koja se obavlja u prirodi ne utiče samo na mišiće. Prizori kojima smo okruženi u prirodi, na primer dok se penjemo na planinu, toliko nas očaraju da ignorišemo umor mišića. A to se nikad neće dogodi u teretani.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online