Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.08.2012.
08:00
Smedia A

Muči vas perut? Vašim mukama je kraj!

Šamponi protiv peruti su možda efikasno sredstvo za rešavanje tog čestog problema, ali su ponekad i štetni. Oni sadrže pojedine izuzetno agresivne hemijske sastojke koji u određenim slučajevima mogu negativno da utiču na zdravlje.

Foto: Arhiva
 

Zato je možda bolje da se odlučite za prirodne preparate i lako dostupne namirnice kojima se takođe vrlo uspešno možete rešiti te iritante pojave. Donosimo vam nekoliko recepata kako da na prirodan način uklonite perut:

1. MASLINOVO ULJE
Pomešajte 2 kašike maslinovog ulja sa 1 kašikom bademovog ulja. Lagano nanesite na glavu, uz blago utrljavanje i masiranje korena kose. Pustite da odstoji 15 minuta, a zatim isperite kosu.

Takođe možete da pripremite pakovanje od maslinovog ulja i ruzmarina. Na jednu kašiku maslinovog ulja stavlja se deset kapi ruzmarinovog ulja (možete ga kupiti u apotekama). Pažljivo nanesite na kosu i dobro utrljajte masirajući teme glave. Najbolje bi bilo da pakovanje ostavite da deluje preko noći. Ujutru dobro isperite kosu.

Pokušajte i sa arganovim uljem jer ono reguliše lučenje sebuma. Ukoliko se dva puta nedeljno utrljava u koren kose, ono može biti koristan lek protiv peruti.

2. JABUKOVO SIRĆE
Jedan od načina je da pomešate sirće sa vodom u istoj razmeri. Isperite kosu ovom mešavinom i ostavite preko noći. Sutradan, isperite i operite kosu šamponom za bebe koje ima blagu formulu.

Ukoliko imate osetljiviju kožu preporušujemo da u flaši od pola litre, pomešate 1 dl jabukovog sirćeta, a kao ostatak nalijete toplu vodu. Pošto operete kosu, uzmite ovu mešavinu jabukovog sirćeta i polako izlivajte na kosu. Možda će vas malo peckati ali to je normalno. Masirajte kožu glave i onda samo blago tušem isperete kosu da ne bi “mirisala” na sirće.

3. ALOE VERA
Preporučuje se da 2-3 sata pre pranja utrljate u kožu glave sok aloje. To pomaže da se oslobodite od peruti i jača koren kose. Držati 1 sat na glavi, a zatim isprati.

4. KAMILICA I MAJČINA DUŠICA
Kamilica smiruje osetljivu i upaljenu kožu glave, zato uzmite tri kesice čaja od kamilice i stavite u 1,5 dl vruće vode. Pustite da odstoji 10 minuta, a potom tečnost nanesite na koren, blago masirajte vlasište i ne ispirajte.

Probajte i lekovitost majčine dušice, pa tako 7 kašika suve majčine dušice rasporedite u dve šolje vrele vode i ostavite da stoji 10 minuta. Procedite i ohladite. Polovinu tečnosti sipajte preko čiste, vlažne kose. Izmasirajte glavu, a pripremljenu smesu nemojte ispirati. Drugu polovinu upotrebite sledećeg dana.

Poznato je da se za suzbijanje peruti preporučuje i lovorov list. Dakle, prokuvajte 1 l vode i ubacite jednu šaku izlomljenog lovorovog lista. Kada se prohladi, procedite i tim čajem isperite kosu nakon pranja. Kosu umotajte u peškir i ostavite da deluje oko sat vremena, a posle toga isperite mlakom vodom.

5. SOK OD LIMUNA
Nacedite limun, pa dve kašike limunovog soka dobro utrljajte na kožu glave. Zatim uzmite jednu čašu vode, dodajte jednu kašiku limunovog soka u nju, a onda utrljajte u kosu ponovo. Isperite vodom posle nekoliko minuta. Može se ponavljati nekoliko puta za maksimalne rezultate ili dok perut stvarno ne nestane. Na ovaj način vašoj kosi dajete i prijatan miris.

I za kraj još jedan savet: Obavezno sušite kosu fenom, ne ostavljajte da se sama prosuši. Vlažno teme je idealno mesto za gljivice i taloženje naslaga. Možda je upravo neprosušena kosa uzrok vašim mukama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online