Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2012.
08:00
tportal, Vestionline A

Oči otkrivaju bolesti

Kažu da su oči ogledalo duše. A da li znate da su oči i ogledalo vašeg zdravlja? Zagledajte se u vaše oči i vidite da li imate neki od ovih zdravstvenih problema...

Crvene oči

Virusi: virusi ili lokalizovana infekcija mogu uzrokovati crvenilo očiju – problem obično počinje u jednom oku, ali može se proširiti i na drugo.

Crvenilo očiju – najverovatnije infekcija, koja obično počinje u jednom oku, ali može se proširiti i na drugo

Ostali simptomi upale su bol oko očiju, osetljivost na svetlo (fotofobija) i vlažne oči. Pomoći će vam antivirusne kapi koje vam može prepisati lekar opšte prakse. Ako dobijete herpes na ustima, nakon svakog dodirivanja operite ruke.

Iritis: ako vam oči dobiju tamnocrvenu boju i osećate pulsirajući bol, to ukazuje na to da imate iritis – zapaljenje dužice, obojenog dela oka. Ovo oboljenje uzrokovano je reakcijom imunološkog sastava, ali njegovi stvarni uzroci nisu poznati. Crvenilo se javlja u samom središtu oka i širi se u širinu u periodu od 24 do 48 sati. Obično se ne proširi na drugo oko. Suzbijanju upale pomažu kapi sa kortikosteroidima, a u težim slučajevima i antibiotici.


Visok pritisak: neprolazno crvenilo na belim delovima oba oka mogu ukazivati na povišeni krvni pritisak. Visoki pritisak uzrokuje širenje ili pucanje kapilara, što ostavlja crvene tačkice na beonjačama (ali ne na dužici).

Krvarenje: ako jedno oko iznenada pocrveni bez drugih simptoma, to ukazuje na unutrašnje krvarenje – gde krv ističe u tankoj opni kože na spoljnom delu oka. To je vrlo česta pojava, posebno kod starijih. Uzrok krvarenju može biti težak kašalj, povraćanje ili jako curenje nosa kod kog se naprežemo pri čišćenju.

Suve oči

Menopauza može da smanji proizvodnju tečnosti koja vlaži površinu oka

Menopauza: ona uzrokuje promene u nivou hormona, što izaziva, između ostalog, slabljenje sistema vlaženja očiju. Smanjuje se proizvodnja tečnosti koja vlaži površinu oka. Kako biste rešili problem, svakih deset minuta zatvorite oči na 20 sekundi. Takođe, rad u klimatizovanim prostorima ili predugo nošenje kontaktnih sočiva takođe isušuju oko. Tu pomažu kapi poznate pod imenom veštačke suze.

Sjogrenov sindrom: autoimuno stanje koje uzrokuje da telo napada žlezde koje proizvode vlažnost, što dovodi do abnormalno suvih očiju. Ostali simptomi uključuju ekstremno suva usta i umor mišića. Bolest se sporo razvija. Pogađa više žene nego muškarce, obično se dijagnostikuje u četrdesetim i pedesetim godinama. Simptomi se mogu ublažiti veštačkim suzama.

Keratitis: stanje u kojem je rožnjača, kupola na prednjem delu oka, postala suva. Uzroci mogu biti različiti: ako niste pravilno zatvorili oči za vreme spavanja, ako ne trepćete dovoljno ili kao posledica povrede oka. Lečite ovo stanje veštačkim suzama.

Svrab očiju

Blefaritis: ovo je iritacija i infekcija kože unutrašnjih kapaka. Ponekad se na očnim kapcima pojavljuju ljuspice koje izgledaju kao perut, ali su to zapravo ljuspice kože kapka. Stanje može biti uzrokovano bakterijskom infekcijom, ali je takođe povezana s rosaceom. Ne postoji lek za blefaritis, ali poneki doktori savetuju da prstohvat sode bikarbone otopite u čaši tople vode, pokvasite blaznicu i prođete ivicom trepavica dva puta dnevno kako biste smanjili iritaciju.

Svrab očiju često je simptom alergije

Alergija: svrab očiju često je simptom alergije, problema poznatog kao alergijski konjunktivitis. Postoje dve vrste: sezonski alergijski konjunktivitis (ako ste izloženi travi, polenu, korovu) i trajni alergijski konjunktivitis (koji se događa tokom cele godine zbog izloženosti alergenima kao što su buđ u domaćinstvu, prašina, dlake kućnih ljubimaca). Simptomi se mogu smiriti kad nestanu uzroci. Antihistaminici i steroidni nazalni sprejevi često mogu da kontrolišu simptome oka.

Obojeni prsteni oko dužice

Visoki holesterol: mlečno beli prsten oko dužice može biti znak povišenog holesterola. Poznat kao arcus senilis, ovaj beli prsten je uzrokovan taloženjem masti u rožnjači. Prsten bi trebalo da nestane sa terapijom i promenom načina života. Neće svaka osoba s visokim holesterolom razviti ovaj simptom.

Vilsonova bolest: prsten oko očiju smeđe-bakrene boje može biti znak Vilsonove bolesti, retkog genetskog poremećaja koji onemogućuje da se organizam oslobodi viška bakra. Najčešće se javlja kod mlađih ljudi ispod 35 godina starosti. Leči se lekovima i izbegavanjem namirnica koje su bogate bakrom kao što su džigerica, čokolada i pečurke. Ukoliko se ovo stanje ne leči može dovesti do oštećenja jetre i mozga.

Vodene oči


Blokirani suzni kanali: ako su suzni kanali blokirani, tečnost ne može oteći, a stagnacija tečnosti može dovesti do infekcija, pa oči postaju vodenaste i nadražene. Oko 20 odsto novorođenčadi ima blokirani suzni kanal kod rođenja, ali to se obično izbistri u prvoj godini života. Kod odraslih problem obično izazivaju infekcije, upale, ozlede ili tumor. Lečenje zavisi od uzroka i starosti (kod hroničnog problema često je potreban manji hirurški zahvat), ali obično se može dobro lečiti.


Suve oči: i suve oči mogu uzrokovati vodene oči. Ako su oči suve, dolazi do iritacije, a to izaziva nakupljanje suza.

Bol u oku


Abrazija rožnjače: abrazija rožnjače izaziva vrlo oštru bol i oko se instinktivno zatvara kako bi zaštitilo rožnjaču od jakog svetla. Takve se ozlede obično leče same iako antibiotske kapi za oči mogu sprečiti daljnje infekcije.

Ulkus: ulkus rožnjače može uzrokovati oštru, stalnu bol u oku, ali i smanjiti sjaj u oku. Od ovog stanja najčešće pate osobe koje nose kontaktna sočiva, ali takođe može biti posledica infekcije oka. Važno je da brzo posetite lekara kako biste na vreme počeli terapiju antibiotskim kapima ili steroidima.

Glaukom: duboka uporna bol može biti znak glaukoma koji, ukoliko se ne leči, može dovesti do slepila.

Promene oblika

Ciste: mogući uzrok izbuljenih očiju može biti velika, unutrašnja cista koja nije uvek bolna. Poznata je kao chalazion, a uzrokuje je blokada jedne od žlezda u oku. Tečnost se ne može izlučivati ispravno, pa se formira u obliku graška u očnom kapku. Topli oblozi mogu ublažiti područje podstaći drenažu kanala, a ponekad ih treba hirurški ukloniti.

Dijabetes: spušteni kapak ponekad može biti znak problema s mišićima ili oštećenja živaca negde drugde u telu. Dijabetes može oštetiti fine krvne kapilare koje pridržavaju živce u zadnjem delu oka. Međutim, ako je reč o naglom spuštanju kapka, uzrok bi mogla biti mala aneurizma u mozgu, moždani tumor ili tumor na vrhu pluća, tako da odmah potražite pomoć lekara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online