Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.03.2012.
08:00
Intimatemedicine, Vestionline A

Kako propada čovek zaražen HIV virusom

Ne volite kondome? Ne praktikujete siguran seks? Mislite neće to baš vama da se desi? Razmislite dvaput!

Posle teksta, kondom neće biti toliko omražen

1. Akutni HIV sindrom: razvije se približno dve do šest nedelja nakon nastanka infekcije. To je blaga, kratkotrajna bolest, koja je slična gripu ili infekciji mononukleozi. Česti klinički znaci su povišena telesna temperatura s jakim znojenjem, povećane limfne žljezde, upala grla, makulopapulozni osip (vodeni mehurići), bolovi u mišićima i zglobovima, proliv, glavobolja.

2. Asimptomatska (bez vidljivih simptoma, znakova) HIV zaraza: Akutnom HIV sindromu odnosno razdoblju u kome se obično pojavi najčešće prethodi razdoblje bez simptoma. Danas inkubacija od zaraze virusom do izraženog AIDS-a u razvijenom svetu traje oko 10 godina. U razdoblju bez simptoma ljudi nemaju teškoće, iako im imunološki sastav postepeno propada.

3. Rana simptomatska faza zaraze HIV-om: Neki bolesnici ubrzo nakon zaraze

Kolike su šanse da dobijete HIV?

razviju nespecifične znakove bolesti koji traju od nekoliko nedelja do jedne godine. Među te simptome ubrajamo: umor, subfebrilno stanje (stanje konstantne lagano povišene telesne temperature), glavobolja, noćno znojenje, lakši ponavljajući prolivi, gubitak apetita i mršavljenje.


4. Odmakla simptomatska faza zaraze s HIV-om: Imunološki sistem ubrzano slabi, broj limfocita T pada ispod 200 limfocita na mm3, bolesnici postaju vrlo podložni oportunističkim infekcijama i AIDS demenciji (Demencija je hronična napredujuća bolest mozga, koja pogađa više funkcije mozga kao što su sećanje, mišljenje, orijentacija, razumevanje, sposobnosti računanja i učenja, sposobnosti govornog izražavanja i rasuđivanja), a prate ih i jače izraženi opšti simptomi – visoka temperatura, povraćanje, gubitak apetita, prolivi…).

5. Kasna faza HIV zaraze:

Uspešno testirana vakcina protiv side

Imunološki sistem potpuno je narušen, broj T limfocita je na najmanjem nivou (manje od 100 limfocita na mm3). Bolesnik je jako podložan infekcijama citomegalovirusom, Mycrobacterium-avium complex i teškim oblicima demencije i samim tim brzom propadanju. Česti su još: limfomi mozga, prošireni Kaposijev sarkom, toksoplazmoza mozga, kriptokokni meningitis…

6. Smrt: Zaraza s HIV-om u pravilu završava smrću. Bolesniku zakaže neki od vitalnih organa. Čovek zaražen HIV-om u pravilu ne umre zbog HIV, nego zbog drugih zaraza koje napadnu od HIV-a oslabljeno telo. HIV je u tom primeru samo posrednik smrti, piše IntimateMedicine.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.03.2012. 08:54
Ovaj clanak je netacan po svim tackama. Bazira se na jednoj od mnogih teorija koje kruze u medicinskim krugovima. Ubuduce barem to naglasite a ne da pisete o necemu kao da su u pitanju dokazane cinjenice.
Nedelja 25.03.2012. 10:42
Не убија "СИДА" људе већ их убија "лек" против "СИДЕ": http://www.ivonazivkovic.net/AIDS-TEROR.html
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online