Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.01.2012.
08:00
B92 A

Nova nada u lečenju raka

Rezultati sedmogodišnjeg ispitivanja delovanja nekoliko preparata sa prirodnim sastojcima na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, pružaju nove nade u lečenju raka. Istraživanja se nastavljaju u saradnji sa svetskim institutima.

Grupa molekularnih biologa sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu sedam godina ispituje delovanje nekoliko preparata koji sadrže prirodne sastojke i već duže vreme se primenjuju u beogradskoj bolnici Nova Vita. Rezulatati istraživanja pokazuju da ovi prirodni preparati efikasno ubijaju maligne ćelije, a u isto vreme štite zdrave. Istraživanja su obavljena u laboratorijskim uslovima na izolovanim ćelijama i ćelijskim linijama.

Prof. dr Dejan Baskić sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu objašnjava:

"Moram da priznam da smo u prvom trenutku bili malo skeptični, ali smo krenuli i ti neki prvi rezultati, prva ispitivanja kada smo uradili na ćelijama hronične limfocitne leukemije su za nas bila iznenađujuća. Dakle, ova istraživanja već godinama pokazuju da ovi preparati, ne samo da ubijaju maligne ćelije i izazivaju apoptozu, vec ne štete zdravim ćelijama".

"Štaviše, dobili smo da fibroblaste, ćelije vezivnog tkiva koji podstiču na rast. Takođe i matične ćelije, podstiču rast ćelija što znači da teorijski mi imamo preparat koji ćce da ubije malignu ćeliju i da pomogne reparaciju ostećenog tkiva i to je ono sto je izuzetno", kaže prof. dr Suzana Popović, molekularni biolog sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Istu efikasnost preparati su pokazali i na malignim ćelijama raka jajnika, debelog creva, raka bubrega, melanoma. Originalan je i način delovanja.

Prof dr Suzana Popović dodaje: "Za sada smo ustanovili da postoje neka dva puta, dve osobine maligne ćelije koje omogućuju preživljavanje malignoj ćeliji i u principu svi citostatici koji se koriste deluju tako što pokušavaju da smanje ekspresiju tih molekula, da smanje ekspresiju tih osobina, a ovaj preparat radi za divno čudo potpuno suprotno, on ih pojačava, ali pojačava u tolikoj meri da to ubija malignu ćeliju".

Obavljena su i istraživanja u Institutu Vinča gde se pokazalo da ovi preprati umanjuju i toksično dejstvo radioterapije odnosno posledice jonizujućeg zračenja. U Istraživanja se uključio i Institut Ruđer Bošković iz Zagreba i u svemu potvrdio nalaze naših naučnika, a sada se uključuju i naučnici iz celog sveta

"Napominjem da je u Ankari počelo ispitivanje, paralelno se radi na Institutu u Alajenu u Emiratima i mislim da rezultati koje rade u Institutu Mari Kiri u Parizu će biti dostupni već u januaru ili februaru", kaže direktor bolnice Nova Vita, Bata Kandić.

Do sada su sva istraživanja finansirana sredstvima Medicinsog fakulteta u Kragujevcu. Dalja opsežna istraživanja delovanja ovih preparata, za koja je potrebno mnogo više ulaganja, biće nastavljena u saradnji sa Institutom Mari Kiri iz Pariza.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Pobedićemo rak!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online