Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2011.
08:00
Smedia A

Deset najopasnijih mitova o dijeti

Sigurno ste već mnogo puta čuli rečenicu: "Ova dijeta je jednostavna, samo izbaciš masti i ugljene hidrate i piješ dosta sokova." Ako ste rešili da poslušate ovaj savet teško ćete izgubiti višak kilograma, ali ćete verovatno ugroziti zdravlje.

Foto: ilustracija
 

Dijete i saveti koje svakodnevno razmenjujemo sa prijateljicama često su daleko od istine. Ako vaša vaga stalno pokazuje istu cifu možda ste postali žrtva jednog od mnogobrojnih mitova o dijetama.

ZAMENA OBROKA SOKOVIMA - Menjanje obroka čašom voćnog soka i nije toliko dobra ideja kao što mislite. Voćni sok je koncentrisana fruktoza (70%) i glukoza (30%). Da bi se izborilo sa ogromnom količinom šećera telo proizvodi više insulina što predstavlja veliko opterećenje za organizam.

BEZ MASTI - Dijete "bez masti" preporučuju se skoro četiri decenije. Obrazloženje je da masti sadrže više kalorija od ugljenih hidrata i proteina, pa najviše goje. Međutim, zaboravlja se važna činjenica da masti najviše zasite, pa će potpuno izbacivanje masti iz ishrane dovesti do stalne gladi, zbog čega će biti mnogo teže istrajati.


SKROB I ŽITARICE KAO OSNOVA ZA OBROKE - Veća količina skroba u svakodnevnoj ishrani dovodi do povećanja proizvodnje insulina kao odgovor na velike količine šećera koje on oslobađa u krv. Sveže voće i povrće su zdravija alternativa skrobu, jer organizam luči manje količine insulina. Dijeta na bazi skroba će vam možda pomoći da smršate, ali novu težinu nećete moći da održite.


PROIZVODI BEZ MASTI NE GOJE - Prehrambena industrija koristi etiketu "bez masti" da plasira proizvode kao dijetalne. Međutim, ono što propuštaju da pomenu je količina šećera u tim proizvodima.


PET VOĆKI DNEVNO - I voće kad se uzima u većim količinama goji. Najbolja dijeta je izbalansirana ishrana, gde su sve vrste namirnica proporcionalno zastupljene.

AVOKADO GOJI - Ovo zdravo voće je nepravedno bilo označeno kao voće koje goji. Avokado sadrži masti, ali ne one loše . Takođe, one nemaju uticaja na nivo holesterola i šećera u krvi.


VAŽNO JE ŠTA JEDETE, NE I KADA - Ovaj mit je veoma rasprostranjen, ali trebalo bi da znate da je jedan od glavnih ciljeva doručka je da se uspori gomilanje šećera u krvi. Obilan doručak, umeren ručak, zdrava popodnevna užina i minimalna večera je najbolji plan obroka.


JABUKOVO SIRĆE TOPI MASTI - Jedina stvar koju jabukovo sirće razlaže je sluzokoža želuca. To vas neće učiniti vitkim, ali bi moglo izazvati čir želuca ako redovno pijete jabukovo sirće.


ŽITARICE ZA DORUČAK SU PUT DO VITKE LINIJE - Žitarice su zdrave, ali sadrže dosta skroba i šećera, pa ako ih svakodnevno jedete vaše telo će proizvoditi znatno više insulina. Možda ćete i smršati ali će se kilogrami kad prestanete sa dijetom vratiti kao bumerang.

KOKICE NE GOJE - Svaka namirnica na bazi rafinisanog skroba goji, bez obzira koliko kalorija sadrži.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online