Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.12.2011.
08:00
S media A

Deset neverovatnih isceljujućih moći sirćeta

Od uticaja na gubitak težine, izbeljivanja zuba, pa do zaustavljanja stomačnih problema jednostavno sirće ima veliku moć isceljivanja o kojoj nikada niste ni sanjali.

 
Svaka vrsta sirćeta je zdrava na svoj način
 

1. UTIČE NA GUBITAK TEŽINE - Japanski naučnici su u nedavno završenoj studiji otkrili da kada je miševima davana hrana sa visokim nivoom masti, ali i sirće kao dodatak ishrani, oni su razvili oko 10 odsto manje telesnih masti nego miševi koji su dobijali samo masnu hranu. Istraživači su otkrili da je sirće funkcionisalo na genetskom nivou, utičući na gene povezane sa oksidacijom masnih kiselina i sagorevanjem proteina. Naučnici veruju da sirće potiskuje akumulaciju telesnih masti, mada je potrebno više studija da bi se dokazalo da li sirće ima isti efekat na ljude.

2. SNIŽAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI - Kada se prepuštate čarima hrane sa visokim nivoom ugljenih hidrata (testenina, krompir, pirinač ili na primer pojedine salate) potrudite se da dresing ili sos sadrži sirće. Konzumiranje jedne i po supene kašike sirćeta može da smanji nivo šećera u krvi za 42 odsto, pokazala je jedna studija iz prošle godine.

3. POBEĐUJE ISCRPLJENOST MIŠIĆA - Intenzivni treninzi a ponekad i veliki stres uzrokuju izgradnju mlečne kiseline u telu, izazivajući na taj način zamor. Zanimljivo, amino kiseline sadržane u jabukovom sirćetu deluje kao protivotrov. Šta više, jabukovo sirće sadrži kalijum i enzime koji mogu da vas oslobode tog osećaja. Sledeći put kada osetite da ste preterali sa vežbanjem ili ste pretrpeli stres, dodajte kašiku ili dve jabukovog sirćeta u čašu napitka od povrća ili čašu vode.

4. BELJI ZUBI - Ispirajte grlo jabukovim sirćetom ujutru. Sirće pomaže uklanjanju mrlja, izbeljuje zube i ubija bakterije u ustima i na desnima. Nakon ispiranja grla sirćetom, iščetkajte dobro i zube i desni. Perite zube i sa sodom bikarbonom jednom nedeljno. Ovo će pomoći da uklonite mrlje i izbelite svoje zube. Koristite je baš kao što bi i pastu za zube. Takođe možete da koristite so kao alternativu pasti za zube.

5.UMANJUJE STOMAČNE PROBLEME – Dodajte malo sirćeta u vodu. Ako je bakterijska infekcija razlog vašeg proliva, jabukovo sirće može da pomogne u zaustavljanju ovog problema, zahvaljujući svojstvima antibiotika. Šta više, prema nekim narodnim lekovima jabukovo sirće sadrži pektin, koji može da pomogne u ublažavanju grčeva u crevima.

6. ŠTUCANJE - Uzmite kafenu kašiku sirćeta. Njegov kiseo ukus bi mogao da zaustavi štucanje na samom početku.

7. PREVENCIJA LOŠEG VARENJA - Uzmite malo sirćeta pre jela. Ako znate da ćete se prepustiti hrani zbog koje ćete zažaliti kasnije, probajte prvo ovaj narodni lek. Dodajte 1 kašičicu meda i 1 kašičicu jabukovog sirćeta na čašu tople vode i popijte 30 minuta pre jela.

8. NOĆNI GRČEVI U NOGAMA - Ovaj stari narodni lek bi trebalo da probate ukoliko vam se dešavaju neprijatnosti tokom spavanja. Dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta i malo meda u čašu vode i pijte za ublažavanje noćnih grčeva u nogama. Naravno, bilo bi bolje da ovaj napitak držite spreman u slučaju potrebe, nego li da ga spravljate u toku noći.


9. ZAPUŠEN NOS - Dobro promešajte kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vode i popijte. Ovo potpomaže drenažu sinusa, pa samim tim će uticati na otpušavanje nosa.

10. BOL U GRLU - Dohvatite sirće čim osetite peckanje u grlu. Uposlite klicoubice u sirćetu i ono će vam sigurno pomoći da zaobiđete ozbiljniju infekciju. Ispostavilo se da većina bakterija ne može da opstane u kiseloj sredini koje sirće stvara. Sami napravite mešavinu 1/4 šolje jabukovog sirćeta sa 1/4 šolje tople vode i ispirajte grlo na svakih sat vremena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online