Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.12.2010.
08:00
A

Nestašica nitroglicerina

I državne i privatne apoteke bez leka u tabletama protiv angine pektoris. Iz "Srboleka" do kraja nedelje najavljuju isporuku 20.000 pakovanja.

Nitroglicerina u tabletama nema 'ni za lek' ni u državnim, ni u privatnim apotekama. Oboleli od angine pektoris nestašicu mogu da 'premoste' jedino nitroglicerinom u spreju: uvoznog 'nitrolinguala' u državnim rafovima, tvrde farmaceuti, ima dovoljno.

Ali, prelazak na sprej 'boli' po džepu, jer terapija nemačkog proizvođača pacijenta gotovo 10 puta više košta! U većini privatnih apoteka, međutim, nema ni nitroglicerina u spreju.

Nitroglicerin u tabletama je na A listi i izdaje se o trošku osiguranja. Cena ovog leka je 81 dinar, a pacijenta on košta 50 dinara, koliko iznosi fiksna participacija. Nitroglicerin u spreju je na A1 listi i za ovaj lek pacijent plaća procentualnu participaciju u visini 75 odsto cene. Od 650 dinara, koliko košta nitrolingual pacijent plaća 486, a ostatak pokriva osiguranje.

Jedini domaći proizvođač - "Srbolek", najavljuje da će ove nedelje da isporuči na tržište 20.000 pakovanja nitroglicerina u tabletama.

"Nitroglicerina u tabletama nema i zasad nemamo nikakvu informaciju da li će i kada stići", kaže za "Novosti" mr Milana Dučić iz Apotekarske ustanove Beograd. "Ovog leka u spreju u svim našim apotekama ima dovoljno i ne očekuju se problemi u snabdevanju."

Olivera Marčeta, pomoćnik generalnog direktora "Srbolek" za poslove proizvodnje, registracije i nabavke sirovina, tvrdi da je upakovano još 38.000 pakovanja nitroglicerin lingvaleta. Ova pakovanja, prema njenim rečima, čekaju atest Farmaceutskog fakulteta, kojem "Srbolek" već dosta duguje za ispitivanje sirovina i gotovih lekova.

"U procesu proizvodnje je još oko 13.000 pakovanja nitroglicerin lingvaleta za domaće tržište i 39.000 pakovanja za izvoz", tvrdi Marčeta. "Izjava Sanje Mirosavljević, portparola RZZO, da je Ministarstvo zdravlja 'Srboleku' zabranilo proizvodnju nitroglicerina nije tačna. Za proizvodnju ovog preparata imamo važeće rešenje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije."

To je u utorak "Novostima" potvrdio i Aleksandar Tucović, portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva.

"Naši inspektori su posle vanrednog nadzora u avgustu doneli meru zabrane proizvodnje lekova u ovoj fabrici, ali je još početkom novembra, kada je 'Srbolek' otklonio uočene nepravilnosti, mera zabrane proizvodnje ukinuta", rečeno je u utorak "Novostima" u Ministarstvu zdravlja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online