Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.11.2018.
00:30
republika.rs, Vestionline A

Ovo je najzdravija grickalica: Štiti srce, reguliše težinu i jača imunitet

Ako volite često nešto da grickate imamo predlog za vas. Samo zamenite loše grickalice zdravima, na primer orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, zdravi su za vaš mozak i ceo organizam.

pixabay.com
 

Možete se podmiriti mešavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lešnicima, pistaćima, indijskim orasima, ili možete izabrati samo jednu vrstu. 

Što god izabrali, počastićete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom. Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem te čini kožu sjajnom i lepom, izaberite pistaće!

Savršena grickalica za zdravlje i lepotu

Pistaći su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Lekovita svojstva pistaća

Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom. Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistaća brinete se o svom zdravlju iznutra i spolja.

Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Pistaći su dobar izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe. Pistaći doprinose bržem metabolizmu i regulaciji telesne težine. Zahvaljujući udelu vlakana, belančevina i masti pistaći brzo stvaraju osećaj sitosti.

No, bitno je napomenuti da iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umeren! Najbolje je kupiti neoljuštene pistaće. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je verovatnost da nećete preterati s njihovom količinom.

Dobrobiti pistaća:

- pomažu kod anemije

- doprinose regulaciji telesne težine

- čuvaju zdravlje očiju

- snižavaju loši (LDL) holesterol

- smanjuju rizik od srčanih bolesti

- sprečavaju razvoj dijabetesa

- jačaju imuni sistem

- štite od raka kože

- regulišu probavu

- štite kožu od štetnih uticaja

- čuvaju zdravlje nervnog sistema

Recepti:

Pistaće možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate i druga slana i slatka jela. Na taj način možete da ih uključite u svaki obrok po želji.

Jogurt s pistaćima

Izbegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere. Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistaća i lanenih i čia semenki.

Sastojci: jogurt (250 ml); pistaći (2 kašike); čia semenke (1 kašika); semenke lana (1 kašika); začini (po želji). U jogurt dodajte sve sastojke, promešajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da čia semenke ne bi previše nabubrile.

Ovim doručkom ćete pokrenuti svoju probavu i napuniti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.

Salata sa pisatćima

Ova salata se može jesti tokom cele godine, samo će izbor svežeg povrća zavisiti od sezone.

Sastojci: brokoli; kinoa (50 g); šargarepa;leblebija; peršun; limun; maslinovo ulje (1 kašika); pistaći.

Brokoli nasecite na komade i skuvajte. Kinou operite i kuvajte 20-ak minuta. Posebno skuvajte leblebiju. Sve kuvane sastojke stavite u veliku činiju za salatu. Šargarepu i peršun dobro operite. Šargarepu možete narendati ili naseći na kolutiće, a peršun usitnite. Za dresing, pomešajte peršun s limunovim sokom i kašičicom maslinova ulja. Potom dodajte prstohvat himalajske soli i bibera. Možete dodati i druge začine po želji.

U činiju s brokolijem, kinoom i leblebijom dodajte šargarepu i dresing, dobro promešajte i pospite seckanim pistaćima. Ukusna i zdrava salata je gotova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online