Petak 15. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.07.2018.
00:30
Vestionline A

Maslinovo ulje je zdravo, ali ne za sve: Evo kada se se ne preporučuje

Maslinovo ulje se hiljadama godina koristi i u ishrani, kao i u negi lepote. Iako važi za jedno od najdragocenijih proizvoda istina je da postoje i određena pravila korišćenja.

pixabay.com
 

U sledećim situacijama bi trebalo da razmisliti o nekom alternativnom ulju. 

U slučaju da ne znate pravo poreklo ulja 

Pre nego što se bacite na pripremu hrane ili proizvoda za negu kože sa maslinovim uljem, pobrinite se da znate da u bočici imate pravu stvar. Prema nekim istraživanjima, čak 80 odsto italijanskih maslinovih ulja koje možemo pronaći u trgovinama zapravo su neki vid “prevare”.

Postoje tri vrste takvih ulja: 1) Pomešana ulja slabog kvalitete sa uljima višeg kvaliteta, 2) Pakovanje starog (ili čak užeglog) ulja koje je ostalo na zalihama i prodavanje takvih pakovanja kao da su sveža i 3) Pakiranje proizvoda poput sojinog ili suncokretovog ulja i podmetanje takvih boca umesto pravog maslinovog ulja, piše Net.hr 

Za prženje 

Neki nutricionisti tvrde kako maslinovo ulje, vrlo pogodno za naše srce, zapravo postaje štetno za srce kada je izloženo temperaturama višim od njegove tačke dimljenja. Međutim, u tim situacijama maslinovo ulje ipak neće ispuštati štetne toksine, ali će se (poput svih ostalih ulja) njegova struktura početi da se raspada. Većina nutricionističkih vrednosti koje povezujemo sa maslinovim uljem, poput omega-3 masnih kiselina, uništava se tokom procesa zagrevanja. Umesto toga, koristite maslinovo ulje kao “začin” jednom kada je jelo gotovo. 

Na roštilju 

Postoji puno recepata u kojima se savetuje mariniranje mesa i povrća u maslinovom ulju i začinima pre nego što ig bacite na roštilj. Iako vam ova metoda zapravo ne može naštetiti, neće vam puno ni pomoći – maslinovo ulje jednostavno će izgoreti. Iako za hranu na roštilju zapravo ne treba sipati puno ulja, rešetke je potrebno dobro nauljiti (ali za to je potrebno ulje s puno višom tačkom dimljenja od maslinovog ulja). Kada je hrana gotova, tada je vreme za korišćenje maslinovog ulja! 

Kao nega za kožu sklonu aknama 

Mnogi ljudi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, ulje za masažu i neizbežan sastojak u pripremi svojih sapuna, losiona i ostalih proizvoda za negu kože. Iako nema sumnje u učinkovitosti maslinovog ulja u takvim situacijama, nažalost ono može napraviti priličan “nered” na koži koja je inače sklona aknama. Razlog je činjenica da maslinovo ulje zatvara pore, stoga ono ipak nije univerzalni “lek za sve”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online