Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.09.2016.
05:30
Newsweek.rs A

Godišnje ubije 600.000 ljudi: Nauka raskrinkala prevaru, hrane nas otrovom za srce!

Prema rečima stručnjaka, da je ova veza bila jasnija, sada bi stanje sa bolestima srca bilo znatno drugačije.

pixabay.com
Istraživanja - naručena

Naučnici su vezu između konzumacije šećera i bolesti srca otkrili pre 60 godina, ali je ona tek sada potvrđena u potpunosti. Zašto se čekalo toliko dugo?

Prema najnovijim podacima koje objavljuje medicinski mesečnik "JAMA", industrija šećera je sponzorisala istraživanja koja su za glavnog krivca za bolesti srca našli u - masnoćama, prenosi Newsweek.rs.

Grupa se tada zvala Fondacija za istraživanje šećera i promovisala je te rezulatate i tako prikrila druga istraživanja. Danas se ta grupa zove Udruženje za šećer, koje na upite iz CNN nije imalo komentar, ali je dovelo u pitanje podatke stare 60 godina.

Prema rečima Aire Šmit sa Univerziteta Kalifornija, jedne od autorke studije, da je veza šećera i bolesti srca bila jasnija sada bi stanje sa bolestima srca bilo znatno drugačije. 

1960. je britanski doktor Džon Judkin rekao da postoji veza bolesti srca i šećera jer njegova konzumacija podiže nivo triglicerida u krvi. Američka doktorka Ansel Kiz je krivicu svalila isključivo na masti. Njeno stanovište je bilo opšte prihvaćeno.

Novo istraživaje o uticaju industruje šećera na ove rezultate, bazira se na pismima koja su iz Fondacije za istraživanje šećera slali raznim naučnicima. Pisma otkrivaju da su oni finansirali samo istraživanja koja nisu šećer pokazivala kao krivca za bolesti srca.

Dodatno, kako se nivo masti (kao krivca) u ishrani smanjivao, šećer je bio logična "zdrava" zamena. Početkom osamdesetih u preporukama ministarstva zdravlja SAD se navodi da bi trebalo smanjiti unos masti, zasićenih masti i holesterola, zbog rizika od bolesti srca.

Pominje se i preporuka za manji unos šećera, ali zbog - problema sa zubima.

Prema najnovijim istraživanjima, ispostavlja se da je unos šećera veći rizik za bolesti srca nego unos masti. Vlada SAD je po prvi put uvela ogranočenje unosa šećera na 10 odsto svih dnevnih kalorija.

Bolesti srca su zaslužne za svaku četvrtu smrt u SAD - godišnje 610.000. Dodatno i procenat gojaznih je u porastu, pogotovo među decom. Ipak, ako je za utehu, potrošnja gaziranih pića koja je zaslužna za povećanje težine je u padu, pogotovo među mlađom populacijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online