Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.08.2016.
00:30
Vesti A

Ojačajte imunitet: U hrani je zdravlje

Sa svakom promenom godišnjeg doba mogu da se jave i zdravstveni problemi. Tako recimo, u proleće i jesen mnogi postaju podložniji brojnim bolestima samo zato što im je oslabio imunitet. To je prvi signal da organizmu nedostaju vitamini, zato imajte u vidu da je raznovrsna ishrana puna minerala i vitamina, ali i belančevina i proteina baš kao i ugljenih hidrata, put ka dužem i zdravijem životu!

pixabay.com
Ako dosad niste, vreme je da počnete redovno da jedete pečurke
Neuravnotežen rad imunološkog sistema dovodi do toga da su ljudi podložniji prehladama, alergijama i bolovima u različitim delovima tela. Naučnici i dijetolozi izdvajaju pet osnovnih namirnica koje mogu da utiču na imunitet. To su crveno meso, šargarepa, gljive, čaj i jogurt. Zato je poželjno da ih uključite u svakodnevnu ishranu.
 

Ma, koliko čudno zvučalo, crveno meso je jedna od najefikasnijih namirnica za podizanje imuniteta. Međutim, veoma je bitno da znate meru, drugim rečima, to znači da radi jačanja imuniteta ne treba da jedete kilogram mesa dnevno, već će biti dovoljno i 100 g. Međutim, to meso mora da bude posno i s minimalno masnoće. Ono je glavni izvor cinka u organizmu. Manjak cinka povećava podložnost organizma infekcijama. Cink pospešuje proizvodnju belih krvnih zrnaca neophodnih za borbu protiv bakterija i virusa. Ako ne jedete meso, zalihe cinka se popunjavaju konzumiranjem piletine, jogurta i drugih mlečnih proizvoda, ili morskim plodovima.

Zbog visokog sadržaja vitamina, pre svega provitamina A, raznih minerala i drugih korisnih sastojaka, šargarepa se preporučuje deci, trudnicama i osobama izloženim fizičkom i umnom naporu. Kuvana šargarepa je lakše svarljiva od presne. Protiv anemije treba uzimati bar 150 grama šargarepe i 100 grama njenog soka. Vitamin A je neophodan za lepu i zdravu kožu koja je prva linija u zaštiti imuno sistema, jer mnoge bakterije u organizam prodiru upravo kroz kožu i sluzokožu.

Pečurke su slične mesu, a i doprinose bržoj proizvodnji belih krvnih zrnaca. Gljive su niskokalorične, a bogat su izvor belančevina i minerala, pre svega kalijuma, fosfora i gvožđa, koji su neophodni ljudskom organizmu. Vitamini D1, B1, B2, A i C takođe čine sadržaj mnogih gljiva. Šampinjoni savršeno zadovoljavaju sve pomenute kriterijume.
 
Čaj nije slučajno tradicionalni napitak Engleza i bliskoistočnih naroda. On je jedno od najboljih sredstava protiv prehlade. Istraživanja pokazuju da samo jedna šolja crnog ili zelenog čaja dnevno povećava sposobnost organizma da se odupre prehladi. Čaj sadrži polifenole, koji ubijaju takozvane slobodne radikale.

Jogurt vraća u život

Redovno ispijanje jogurta povećava zaštitnu funkciju organizma. Jogurt je, kaže jedna od brojnih legendi bilo najomiljenije piće Bogova. Inače je jogurt koristan i u toku lečenja antibioticima. Oni uništavaju većinu bakterija u organizmu, uključujući i one korisne, a jogurt može da nadoknadi taj gubitak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online