Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.07.2016.
06:30
Vestionline A

Omiljeni slatkiš

Verujemo da je i u vašoj kući baklava omiljeni slatkiš, pa ako vam je dosadilo da je pravite uvek na jedan isti način, ovom prilikom vam jedan od naših recepata.

pixabay.com
Kolač kome se ne može odoleti: Baklava

Baklava sa orasima

Sirup:
- 1 kg šećera
- 800 ml hladne vode
- prstohvat mlevenog karanfilića
- prstohvat mlevenog cimeta
- ½ limuna isečenog na kolutove

Priprema:

- U šerpu usuti šećer, doliti vodu i dobro izmešati kako bi se šećer istopio. Staviti na plotnu i zagrevati na najvišoj temperaturi. Kada provri, smanjiti temperaturu za dva nivoa, dodati limun i začine i pustiti da vri još 10 minuta. Isključiti ringlu i odložiti da se ohladi.
- Kore iseći na četiri jednaka dela. Pokriti ih vlažnom krpom ili plastičnom folijom, kako se ne bi sušile u toku rada.
- U toplu vodu dodati ekstrakt ruma i potopiti suvo grožđe, kako bi nabubrilo. Ostaviti desetak minuta pa ocediti od viška vode i pomešati sa orasima, grizom i vanil šećerom.
- Na manje kocke iseći puter, pa sa uljem otopiti na laganoj temperaturi, vodeći računa da puter ne zagori. Bitno je da je puter tokom rada (premazivanje kora) uvek topao.

Premaz:
- 300 g putera
- 30 ml ulja
Fil:
- ½ kg kora za baklavu
- 400 g mlevenih oraha
- 30 g griza
- 1 vanil šećer
- 30 g suvog grožđa
- 100 ml tople vode
- 3-4 kapi ekstrakta ruma

- Prvi list kore premazati toplim puterom. Na to staviti drugi list, pa premazati puterom i posuti nadevom, celom dužinom. Na tako pripremljenu koru staviti treći list i premazati puterom, pa posuti nadevom, celom dužinom, vodeći računa da donji, početni deo, bude malo više posut. Na drugu koru uvek posuti za nijansu manje nadeva u odnosu na treću, koja treba da bude potpuno prekrivena orasima.
- Kore motati u oblik trougla. Prilikom preklapanja ako je potrebno kore pomalo namazati masnoćom. Zamotane baklave premazati toplim puterom, ređati u pleh i peći. Pleh staviti u ugrejanu pećnicu na 170º C i peći 25-30 minuta, dok ne baklave ne budu boje crvenog zlata.
- Izvaditi pečene baklave, pa svaku odmah umočiti u hladan sirup, okrenuti 2-3 puta i sve dok se čuje zvuk cvrčanja pustiti da se natopi sirupom.

-  Odložiti u veću tepsiju ili namensku posudu. Nakon 10-ak minuta baklave preliti ostatkom sirupa, pokriti pamučnom krpom, odložiti ih u hladniju prostoriju (nikako frižider) i ostaviti 24 sata. U toku 24 sata baklave okrenitu dva puta, kako bi se što bolje i ravnomernije napile sirupa. Baklave služiti hladne prelivene sirupom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online