Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.03.2016.
05:30
Vestionline A

Saveznici vitke linije: 5 najboljih prolećnih namirnica

Proleće je doba godine koje nas oslobađa svih zimskih tereta, pa je prioritet da eliminišemo teške obroke i namirnice koji ih čine. Ono što uvek prija organizmu su namirnice pune hranljivih sastojaka, minerala i antioksidanata – savršene za buđenje iz "zimskog sna".

pixabay
Jagode su savršena prolećna namirnica

Otkrivamo vam neke od najboljih prolećnih namirnica koje će vam pomoći da očistite toksine koji su se u organizmu nakupili tokom zime, a neke od njih će vam pomoći i da se oslobodite takozvane "prolećne depresije" koja nastaje kao posledica zimskih problema - nedostatka sunčeve svetlosti, svežeg voća i povrća, kao i fizičke aktivnosti.

1. Jagode

Omiljeno voće mnogih, veoma je zdravo i bogato vlaknima, zbog čega može značajno da vam pomogne prilikom mršavljenja. Jagode spadaju u voća najbogatija vitaminom C, što pomaže ne samo u detoksikaciji, već i u savladavanju prolećnog umora.

2. Zelena salata

Zelena salata puna je vode koja vam pomaže da se što pre zasitite, pa ukoliko je pojedete pre glavnog jela, smanjićete porcije glavnog obroka, i na taj način sprečiti gojenje, ali i podstaknuti mršavljenje. Ona sadrži mali broj kalorija zbog čega je odličan izbor i za laganu večeru.

3. Mladi luk

Voleli ili ne njegov ukus, mladi luk je prava energetska bomba i treba da se nađe na vašem jelovniku. Mladi luk sadrži vitamine B grupe i C, gvožđe, kalcijum i kalijum. Zahvaljujući antioksidansu kvercetinu, mladi luk ublažava simptome sezonskih alergija. Pored toga, ova namirnica je bogat izvor fitohemikalija, posebno flavonoida, jedinjenja koje mogu da poboljšaju imunitet.

4. Mladi spanać

Proleće je idealno vreme da se uživa u ovom povrću, jer mladi spanać, za razliku od običnog, ima slađi ukus i manje je žilav. Obiluje vitaminom K koji, između ostalog, povoljno utiče na kosti. Pored toga, mladi spanać je, bogat izvor vitamina C, a sadrži i kalijum, folnu kiselinu, magnezijum i gvožđe. Zelenu boju duguje hlorofilu koji je važan u detoksikaciji, jer se smatra "čistačem" jetre i krvi. Takođe, ova namirnica je bogata celulozom, pa blagotvorno deluje na želudac i olakšava proces varenja. Dodatna prednost spanaća je niskokaloričnost, pošto u 100 grama ima tek oko 25 kalorija.

5. Rotkvice

Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. Na varenje najbolje utiču kada se jedu sveže i sirove, pa ih jedite kao salatu ili prosto grickajte dok gledate televiziju, i na taj način ubrzajte vaš metabolizam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online