Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.05.2019.
04:30
Mondo.rs, Vestionline A

Za fotku na Staroj planini - 2.000 dinara!

Ko ubuduće poželi da napravi profesionalnu fotografiju na Staroj planini za to će morati da plati čak 2.000 dinara i to po danu!

wikipedia.org/Milos Krstic
Foto: Ilustracija

Polovinom marta JP "Srbijašume" donelo je odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Stara planina, a prema novom cenovniku, pored fotografisanja, na ovoj planini će se ubuduće naplaćivati i branje pečuraka i lekovitog bilja i to po 120 dinara po danu, snimanje audio-zapisa 2.000 dinara, a postavljanje šatora po metru kvadratnom dnevno košta 30 dinara, prenosi "Kurir".

Takođe, lov na divljač na godišnjem nivou košta 1.000 dinara.

Ono što je nejasno - kako će se i ko će naplaćivati taksu za fotografisanje. Odnosno, da li će vam taksa biti naplaćivana unapred, jer se podrazumeva da ćete napraviti fotografiju ili će rendžeri ako vas uhvate "u poziranju", naplaćivati taksu ili ćete, možda, morati da dajete foto-aparat na uvid, što je narušavanje privatnosti.

Takođe, šta će, recimo, biti ako dođe grupa japanskih turista, sa najnovijom fotografskom opremom. Da li će i oni biti tretirani kao profesionalni fotografi?

Od ranije je poznato da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju ekološku taksu motornim vozilima koji prolaze kroz njihivou teritoriju. Ta taksa košta do 150 dinara u zavisnosti koji nacionalni park prolazite ili posećujete. To je, inače, dnevna taksa.

Međutim, taksa je u međuvremenu poskupela, pa sada za Kopaonik, Taru, Đerdapd iznosi i do 300 dinara.

Dok se zbog naplate ekološke takse (gotovo) niko ne buni i ne žali, jer je to jedan od načina da se pomogne zaštiti prirode (naravno, ako ta ekološka taksa ide u te namene, a mnogi su sumnjičavi u vezi sa tim gde ta sredstva, zapravo, odlaze), taksa za fotografisanje je, zaista, apsurdna i ne postoji nigde u svetu.

Na to ukazuje direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

- Naplata fotografisanja je zaista apsurdna i ne znam kako to pomaže očuvanju životne sredine. To je loše i za razvijanje turističke destinacije, ne možemo da naplaćujemo udisanje vazduha i fotografisanje. Razumem nadoknadu za postavljanje šatora, ali ovo ne i nije jasno kako će i ko će proveravati da li se neko slikao na Staroj planini i u koje svrhe - kaže Seničić za "Kurir".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online