Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.03.2019.
13:43
Sponzorisani tekst Net Vision A

Magdalena Travel vas vodi na plaže ATOSA

Za mnoge turiste priča o Halkidikiju počinje sa Kasandrom, a završava se sa Sitonijom, ali oni bolje upućeni znaju da je treće poluostrvo Atos, ono najistočnije zapravo vrhunac doživljaja ove regije na severu Grčke.

Promo
Plaža na Atosu

Veći deo teritorije poluostrva pripada Svetoj Gori autonomnoj monaškoj državi pod grčkim suverenitetom. Glavni grad i administrativni centar Svete Gore je Kareja koja je ujedno i sedište guvernera kao predstavnika grčke vlasti, a na 390 kvadratnih kilometara nalazi se 20 pravoslavnih manastira u kojima je život monaha organizovan po strogim pravilima.

Na teritoriju Svete Gore može se samo sa mora, brodovima koji prevoze monahe i posetioce iz luka Uranopolis i Jerisos. Svakog dana samo 100 posetilaca pravoslavne vere i 10 ostalih dobija dozvolu ili Diamonitirion za ulazak na Svetu Goru. Od luka do manstira vode uglavnom zemljani putevi, ovde nema ni struje ni vodovoda, dakle živi se isposnički i u molitvi.

Brojne su i usamljeničke kelije kojih ima svuda i većinom su jako teško pristupačne. Na jugu poluostrva dominira planina Atos na čijem vrhu na visini od 2033m se nalazi crkvica Metamorfozis (Preobraženje) i metalni krst kao simbol najviše tačke pravoslavlja.

Svaki monah barem jednom godišnje ispenje ovaj vrh, a za određene praznike ovde se služe liturgije. Pristup na teritoriju Svete Gore imaju samo muškarci jer po legendi ovo je zemlja posvećena Bogorodici, a zabrana prilaza drugim ženama na snazi je vekovima.

Pogled sa vrha planine Atos ostavlja bez daha, a napor da se do ove tačke stigne najmanje što se može učiniti za doživljaj koji Vas obuzme. Spoznaje, one najjače, iznutra, iz srca, a sve okruženo plavetnilom mora.

Promo
Statua Aleksandra Velikog u Nea Rodi

ATOS - ZONA ZA TURISTE

Ostavljamo Svetu Goru svima koji imaju osećaj, poziv ili potrebu da tamo odu, pokrenu svoju duhovnost na izvoru, na mestima gde su vrednosti drugačije i gde je smisao bitisanja molitva i večna zahvalnost, a sada vas vodimo na deo Atosa, sa ove strane bedema koji simbolizuje granicu dve zemlje, zoni koja je dostupna turistima.

Na ne tako velikoj površini nalaze se 4 mesta, Jerisos i Nea Roda na istočnoj, odnosno Uranopolis i Tripiti na zapadnoj strani poluostrva. Svako zanimljivo i specifično na svoj način ali u kojima mnogi pronalaze dovoljno inspiracije, pa otuda i sve veće interesovanje upravo za ova mesta.

Iz sezone u sezonu Atos postaje sve traženija turistička destinacija, a ponuda smeštaja konstantno raste. Uranopolis uglavnom biraju oni koji traže hotele, dok u ostalim mestima dominira apartmanski smeštaj čija je ponuda velika i prilagođena zahtevima većine gostiju. 

Agencija MAGDALENA TRAVEL pripremila je za sezonu leto 2019. odličnu ponudu apartmana na ostrvu Amouliani kao i u mestima Jerisos i Tripiti u želji da fokus date na planiranju obilazaka Atosa, njegovih plaža i atrakcija kojih ima u izobilju. Poklonite sebi i porodici letovanje drugačije i sadržajnije.

Promo
Spomenik Aristotelu u Stagiri

PLAŽE ATOSA - OD GRADSKE DO EGZOTIČNE OSTRVSKE

Jedna od najvećih zona interesovanja turista su plaže Atosa, ima ih mnogo, a s obzirom da ova regija nije velika i da su komunikacije dobre vrlo lako se obilaze.

Sve informacije sa fotografijama, detaljima, opisima, GPS koordinatama  ovih lokaliteta i atrakcija možete pogledati na stranici TRAVEL GUIDE ATOS vodiču za Atos.

Napravite dobar plan i krenite u avanturu otkrivanja i uživanja. Za one koji su manje od akcije možda će favoriti biti gradske plaže u mestima Jerisos ili Nea Roda, uređene sa šetalištem i bezbroj restorana i kafića.

Plaža nadomak Uranopolisa uglavnom su plaže hotela sa svim sadržajima na njima i posebno izdvojenim delom za VIP ili ALL INCLUSIVE goste. A najviše je plaža onih baš za uživanje u opuštenoj atmosferi kao što su plaže Voulitsa i Komitsa kod Nea Rode, ova druga je pod zaštitom UNESCO kao predeo posebnih odlika i završava se sa bedemom iza kojeg je zabranjena teritorija Svete Gore.

Pominjemo i plažu Wet dreams u Nea Rodi odnosno Koiri, Ksiropotami, Kakoudia i Kozi u blizini Jerisosa.

Plaže egzotičnog doživljaja pronaći ćete na ostrvu AMOULIANI naseljenom ostrvcu u blizini Uranopolisa na čijih samo 4.5 kvadratna kilometra površine izdvajamo plaže Alikes koja se smatra najlepšom plažom ostrva, zatim Agios Georgios, Megali Ammos, Karagatsia.

Posebno naglašavamo predivne plažice na ostrvcima Drenia koji pripadaju Amoulianiju do kojih se može jedino čamcem ili u sklopu izleta koji se ovde nude turistima. Sve plaže su izuzetnog doživljaja, neke doduše težeg pristupa ali zato mamac za turiste koji u sebi nose avanturistički duh. Na Vama je samo da ovde dođete i da im se prepustite.

Promo
Manastir Kakovo

ATOS – ATRAKCIJE, ISTORIJA, OBILASCI

Atos i okruženje svedoci su burne istorije i dosta je tragova koji su dostupni i danas, pa eto prilike da iskoristite leto i u smislu obilazaka atrakcija i zanimljivih lokaliteta. Ovom prilikom izdvajamo MANASTIR KAKOVO, metoh Hilandara smešten na samo 8km od Jerisosa, arheološko nalazište AKANTHOS, ostatke jednog od 32 grada antičke lige Halkide koju su Spartanci uništili davne 379 godine p.n.e.

Vredno obilaska su crkva Svetog Petra i Pavla izgrađene na pećini sa izvorom vode kod Jerisosa ili crkva Svetog Nikole izrađena od kamena na centralnom trgu iznad luke na ostrvu Amouliani. Posebna atrakcija na obodu Nea Rode je statua Aleksandra Velikog napravljena od drveta masline, a koja se nalazi na litici sa koje se pruža pogled sve do Tasosa.

U mestu Stagira nalazi se zanimljiv park sa eksponatima posvećen Aristotelisu, najvećem filozofu Antičke Grčke i učitelju koji je 16 godina podučavao Aleksandra Velikog. Pa eto prilike da napravite sponu između dve istorijske ličnosti koje su zauvek ostavile trag i doprinos čovečanstvu. Na kraju ispostavlja se da se priča o Halkidikiju nikako ne može završiti bez obilaska Atosa, a tu priliku imate već ovog leta. Verujemo da ćete je prepoznati i znati iskoristiti!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online