Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
06:34
Vestionline, telegraf.rs A

Albanija je predstavila svoj novi turistički slogan, a šta vi mislite o njemu?

Da li albanski turizam ispaštati i ove godine, ali samo zbog loše reklame?

pixabay.com
Pojedine albanske plaže (Foto: Montaža)

Albanija je ove godine ispromovisala svoju turističku ponudu pod sloganom "Be Taken By Albania", što su mnogi putopisci okarakterisali kao mnogo loš način promocije. Jer niko ne želi da "bude otet" tokom odmora.

Dobra promocija u turizmu znači više nego sama ponuda koju ima neka destinacija, pa stoga ne čudi kako se na različite načine turističke zajednice gotovo svih zemalja sveta trude da predstave svoju zemlju kao idealnu destinaciju.

Zato je veoma važno pronaći slogan koji će da bude dovoljno zvučan i da se lako pamti, da bude sam po sebi mamac za destinaciju i da čini destinaciju privlačnom.

Kako bi nastojale da budu originalne, turističke destinacije i turističke zajednice često se odlučuju na odstupanja od uobičajenih slogana i trude se da pronađu nešto originalno i izvorno, što manje stereotipno, a pritom ponekad odstupaju i od mudrosti i zdravog razuma.

Nažalost, loših primera slogana i reklama imali smo prilike da gledamo proteklih godina i kada je Republika Hrvatska u pitanju, ali čini se kako je novi slogan za Albaniju uspeo da nadmaši sve dosadašnje promašaje.

Tako je novi slogan turističke zajednice Albanije "Be Taken By Albania". Sam po sebi ovaj slogan i ne bi bio tako loš da ne budi neverovatno negativne konotacije koje su upravo povezane sa Albanijom.

Čini se pomalo neverovatno da su Albanci prevideli činjenicu kako je pod naslovom "Taken"snimljen film 2008. godine u kojem su dve mlade američke devojke otete u Parizu i prodate pri trgovini ljudima zarad seksa od strane stereotipnih albanskih gangstera. Film je postigao veliki uspeh te je progovorio o vrućem pitanju trgovine ljudima, ali nije ništa napravio u pogledu turističke promocije Albanije.

Kada je prošle godine objavljena seriju slika sa Albanske rivijere, postavila su se brojna pitanja o sigurnosti i uslovima u toj zemlji koja su samo potvrdila predrasude koje većina ljudi ima o toj zemlji. Može samo da se pretpostavi kako je u zemljama koje su više udaljene od Albanije i koje znaju za tu zemlju isključivo preko albanske mafije, političkih nestabilnosti i učestvovanja albanske zajednice u oružanim nemirima u Makedoniji i na Kosovu, zbog čega je slika ove zemlje još i gora. Stoga je gotovo poražavajuće što je Albanija odabrala ovakav slogan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online