Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.03.2019.
00:30
J. Milutinović - Vestionline A

Muzeji u Srbiji koji privlače goste: Od džempera do meda

Dajte mi muzej i ja ću ga napuniti, uskliknuo je slavni slikar Pablo Pikaso. Radoznalost je beskrajna, interesovanje nema granica, pa danas mogu da se naprave postavke na razne teme. Putnici namernici mogu, krstareći Srbijom, da posete zanimljive muzeje na Sirogojnu, u Sremskim Karlovcima, Pećincima, Beogradu...

pixabay.com
 

Zlatne ruke Sirogojna

Žene u Srbiji oduvek su prele, tkale, izrađivale same odeću, vunene čarape, rukavice, šalove i džempere. Muzej pletilja, posvećen njihovim zlatnim rukama, nalazi u okviru etno-sela Sirogojno kod Čajetine. Začet je još 1962. godine kada je učiteljica Mila Karimanović organizovala prvu izložbu pletilja iz sela, nakon koje su usledili seminari i radionice. Stalnu postavku čine džemperi i drugi ručni radovi s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Izložena su i pisma i fotografije slavnih ličnosti sa komadima iz kolekcije zlatiborskih pletilja. Na slikama se nalaze nekadašnje prve dame Jugoslavije i Amerike Jovanka Broz i Barbara Buš.

Inspiracija zvana šibica

U Evropi postoje samo dva muzeja šibica, a jedan od njih se nalazi baš u Srbiji. U porodičnoj kući Jovane Popović Benišek u Sremskim Karlovcima čuva se više 4.000 eksponata šibica različitih veličina i oblika. Izložene su kutijice sa najinteresantnijim motivima, reklamama, predstavama značajnih događaja iz istorije. Sve je počelo još pedesetih godina prošlog veka i to u Pragu kada je glumica Jasna Novak došla na ideju da sakuplja kutije šibica.

Košnica kao Ravanica

Muzej pčelarstva porodice Živanović nalazi se u Sremskim Karlovcima. Osnivač, profesor Jovan Živanović smatra se ocem modernog pčelarstva kod nas, a postavka je nastala zahvaljujući želji njegovog unuka da sačuva od zaborava istorijat ovog medenog zanata. Stalnu postavku čine košnice, topionici za vosak, dimilice i razni alati. Sve oči posetilaca uprte su košnicu koja je replika manastira Ravanica iz 1880, a godinama je bila deo pčelinjaka profesora Živanovića i njegove porodice.

U slavu hleba

Muzej hleba Jeremija u Pećincima u Sremu otvoren je 1995. godine. Osnovao ga je slikar Slobodan Jeremić. Umetnik je putujući po Srbiji za četvrt veka posetio više od 750 sela i sakupio predmete vezane za pravljenje i pečenje hleba. Posvećen je Svetom Nikoli. Muzej ima oko 2.000 eksponata razvrstanih su u tri postavke - etnografsku, slikarsku i arheološku. Izloženo je 96 obrednih hlebova, božićni, uskršnji, slavski, svadbeni i podušni.

Afrika u Beogradu

Kuća Afrike u Beogradu osnovana je 1977.  uz pomoć dr Zdravka Pečara i Vede Zagorac, poznavalaca kulture i umetnosti crnog kontinenta. Oni su deo svoje kolekcije poklonili Beogradu, dok je deo ostao u privatnom vlasništvu, ali je i on izložen u Muzeju. Stalnu postavku čine autentični predmeti iz Malija, Senegala, Burkine Faso, Gane... Najviše su zastupljene maske i skulpture koje predstavljaju klasičan izraz stvaralaštva afričkih naroda. Mogu se videti i religijski i ceremonijalni predmeti, muzički instrumenti. Zbirka trenutno sadrži nekoliko hiljada autentičnih predmeta tradicionalne afričke umetnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online