Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.02.2019.
04:30
Telegraf.rs, Vestionline A

Evo koliko tačno mora da vam traje letnji odmor - da biste se zaista odmorili

Kada planirate odmor, jedna od glavnih tačaka koju treba da razmotrite je koliko dugo ćete biti na odmoru. Da li idete na vikend, celu nedelju, ili možda na duže? Prema naučnim istraživanjima, objavljenim u časopisu "Studije o sreći", postoji savršena dužina odmora koji ima maksimalan blagotvoran efekat na vaše zdravlje i dobrobit.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači sa Univerziteta "Radboud" u Nijmegenu, Holandija, su pokušali da istraže efekte i uticaj dužine odmora na zdravlje i dobrobit čoveka.  Dakle, koja je idealna dužina odmora?

Naučnici kažu da odmor treba da traje duže od osam dana. Međutim, postoji zanimljiva tačka o učestalosti naših odmora. Evo zašto...

U studiji su učestvovala 54 učesnika, koji su imali prosečnu starost od 42,5 godina i svi su bili zaposleni. Ovo istraživanje se fokusiralo na duži odmor, u rasponu od 15 do 34 dana, sa prosekom od 23 dana. Naučnici su pregledali psihološke procese koji su povezani sa dugim odlaskom sa posla i kako su se učesnici eksperimenta zdravlje osećali tokom i nakon odmora.

Učesnici su pre, tri ili četiri puta tokom i pet puta posle odmora, ocenili svoje zdravlje i blagostanje, na osnovu šest faktora: zdravstvenog stanja, umora, zadovoljstva, raspoloženja, napetosti i nivoa energije.

Rezultati:

U eksperimentu je utvrđeno da se zdravlje i blagostanje brzo povećavaju tokom odmora, a da je osmog dana vrhunac. Međutim, u roku od jedne nedelje od povratka na posao, zdravlje i blagostanje su se vratili na početni nivo.

U zaključku, autori studije su napisali: "Zdravlje i blagostanje su poboljšani tokom dugih letnjih odmora, ali ovaj pozitivan efekat je bio kratkotrajan. Iskustva za odmor, posebno zadovoljstvo, opuštanje, savoranje i kontrola, čini se posebno važnim za snagu i upornost odmora (nakon) efekata.

Koliko dugo onda treba da traje odmor?

Prema autorima studije, "sadašnja studija doprinosi razumevanju dugoročnog oporavka: česti odomori mogu biti važni za očuvanje zdravlja i blagostanja". Zaključak studije je da dužine odmora ne utiče na zdravlje i blagostanje, već koliko često idete na odmor.

Ako želite da izvučete maksimum od vašeg odmora i da se stvarno osetite opušteno i podlmlađeno, pokušajte da napravite odmor duži od osam dana i ispunite svoje vreme prijatnim i opuštajućim aktivnostima kako biste poboljšali svoje zdravlje i blagostanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online