Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.02.2019.
04:30
putujsigurno.rs A

Pet saveta za jeftino putovanje sa ograničenim budžetom

Ako volite da putujete, a vaše finansijske mogućnosti ne mogu trenutno da pokriju neko ekstravagantno putovanje, postoje brojni načini kako da priuštite sebi putovanje po pristupačnim cenama. Možda ćete pomisliti da jeftino putovanje ne može da zadovoljni vaša očekivanja, međutim, uopšte ne mora da bude tako.

pixabay.com
 

Zahvaljujući pre svega internetu, povoljne ponude za turistička putovanja možete relativno lako pronaći, naročito ako možete da birate aranžman već nekoliko meseci unapred.  Naravno, to zahteva pažljivo planiranje i istraživanje ponuda, kao i što preciznije određivanje budžeta za putovanje. Na taj način ćete unapred moći da predvidite eventualne neprijatnosti na putovanju.

Kako da pronađete odgovarajauću ponudu, a da vam putovanje ne isprazni džepove i da sve na putovanju protekne u najboljem redu? Ovo su neki saveti za jeftino putovanje koji vam mogu pomoći da odaberete turistički aranžman koji odgovara vašem budžetu i vašim željama i potrebama.

1. Odredite budžet za putovanje

Rezervacija putovanja bez unapred isplaniranog budžeta nikako nije dobra ideja, jer vas takva nesmotrenost može uvaliti u nevolje, osim u slučaju da raspolažete neograničenim budžetom. Teško je odoleti iskušenjima kao što su niske cene, pozitivni onlajn komentari o hotelima i raznim atrakcijama – ali sve to može dovesti do prekomernog trošenja novca, a da i ne primetite koliko ste potrošili. Sa druge strane, neke ponude izgledaju toliko dobro da se neizostavno morate zapitati da li je u pitanju neka prevara.  

Zato treba unapred da odredite vaš lični budžet i da uzmete u obzir sve fiksne i varijabilne troškove na putovanju.  I naravno, da budete oprezni kada birate agenciju. Ukoliko vam deluje nepouzdano i nemate dovoljno informacija o agenciji, bolje je zaobiđite, bez obzira koliko su primamljive njene ponude.

Prosečan Evropljanin troši na putovanja 355 dolara, ali to ne znači da i vi morate toliko potrošiti. Istražite specijalizovane internet platforme za putovanja i naletećete na puno povoljnih opcija. Mnogi turistički sajtovi vam omogućavaju pretragu prema vašim mogućnostima i potrebama, unošenjem odgovarajućih parametara, tako da možete lako da postavite granice svog budžeta i tako ograničite rezultatate pretrage.

Potrebno je da u pretraživaču turističkog sajta  unesete željenu destinaciju i gornju granicu koliko ste spremni da platite, a zatim će vam se prikazati sve lokacije u okviru odabrane  destinacije koje odgovaraju vašem budžetu. Upit za putovanje možete postaviti i na našem sajtu.

2. Odredite vaše prioritete

Pre nego što počnete da listate brošure ili da pretražujete internet, prvo treba da odredite vaše turističke prioritete. Ako niste voljni da prihvatite bilo šta drugo osim vrhunskih putovanja, verovatno ćete morati da uštedite dovoljno novca pre nego što počnete da se razmećete njime na nekoj luksuznoj destinaciju. U tom slučaju, ovo nije tekst za vas.

Sa druge strane, ako su vaši glavni prioriteti da naučite više o istoriji, da se upoznate sa različitim kulturama i probate jela nacionalnih kuhinja,  ili da jednostavno odete na nekoliko dana da se odmorite, to verovatno možete postići na jeftiniji način.

Počnite sa definisanjem vaših turističkih prioriteta na vreme. Jednom kada tačno definišete ono što očekujete od jednog putovanja, moći ćete da se fokusirate na to kako da takav plan i ostvarite. Na primer, ako je primarni cilj vašeg putovanja upoznavanje sa kulturom drugih naroda, onda su boravak u hostelima i kupovina hrane na lokalnim pijacama nešto što vam sigurno neće smetati. Naime, razgovor sa lokalnim stanovništvom i upoznavanje sa njihovom svakodnevicom je najbolji način da doživite kulturu zemlje u kojoj se nalazite. A za to vam, gde god da odete, neće biti potrebno puno novca.

3. Pratite First-minute i Last-minute ponuda

First minute i Last minute ponude su odlična opcija za sve one koji nisu isključivi kada je u pitanju odabir destinacije.

Ukoliko ste u mogućnosti da nekoliko meseci unapred odredite datum kada želite da otputujete na odmor, onda odlična opcija mogu da budu First-minute putovanja, na kojima možete značajno uštedeti.

Dobra opcija za uštedu novca su i Last-minut ponude. One će možda zahtevati malo veću fleksibilnost, ali će vam omogućiti da sebi priuštite putovanje i u slučaju da vam džep nije toliko dubok. Ako vam se posreći, možete čak po veoma povoljnoj ceni da dobijete ponudu upravo za vašu destinaciju iz snova.

4. Putovanje van sezone

Ako ste u stanju da sebi obezbedite fleksibilno vreme za odlazak na odmor, možete uštedeti tako što ćete jednostavno putovati van sezone. A kao dotatna prednost je i to što ćete izbeći gužve i imati manje stresno iskustvo sa putovanja.

Turističke sezone variraju u zavisnosti od destinacije koju odaberete. Putovanja na more tokom letnjih meseci, u toku sezone godišnjih odmora, ili pak putovanja na planinu u zimskoj sezoni i za vreme novogodišnjih i božićnih praznika znači i da ćete morati da platite znatno više za prevoz i  naročito za smeštaj, a u jeku sezone poskupljuju i sve ostale turističke usluge.

Uglavnom, najbolji periodi za jeftino putovanje su rana predsezona ili početak jeseni (za letnje destinacije), odnosno proleće, leto i jesen za planinske i skijaške centre.

Imajte na umu da tropske destinacije, sa druge strane, mogu imati više posetilaca i gužve tokom januara i februara, kada turisti iz Evrope žele da pobegnu od hladnoće u toplije krajeve. I najzad, uzmite u obzir i činjenicu da su mesta za porodični odmor sa decom najposećenija tokom raspusta.

5. Planirajte kraća putovanja

Ako niste u mogućnosti da finansijski podnesete dugo putovanje, odaberite produženi vikend. Bilo da putujete zbog odmora u pravom smislu te reči ili radi istraživanja neke destinacije, nije nužno da odmor traje deset dana ili dve nedelje. Kraća putovanja će vam takođe prijati, a koštaće vas znatno manje. Ona vam takođe mogu pomoći da napunite baterije, istražite različite oblasti i svakako da doživite nešto novo – čak iako ne odete u inostranstvo, nego odaberete neku destinaciju u zemlji.  

Obilazak nacionalnih parkova i drugih prirodnih lepota, planinskih i banjskih centara, obilazak muzeja, srednjevekovnih tvrđava, lokalnih tematskih parkova i etno sela, sigurno će vam prijati. Takođe, ako ste iz unutrašnjosti, možete odabrati vikend putovanje u Beograd ili Novi Sad, kao dve vodeće gradske destinacije kod nas koje pružaju bogate turističke sadržaje.

Naravno, dodatna prednost je to što planiranje kraćih putovanja do destinacija koje su bliže vašem domu znači da lako možete organizovati sopstveni prevoz, čime ćete dodatno uštedeti novac.

Poslednjih godina jako su popularna City Break putovanja po gradovima Evrope, pa razmislite i o ovoj opciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online