Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
03:30
Vestionline, republika.rs A

Ova baka prolazila je kontrole na aerodromu i putovala za džabe: Evo šta joj se na kraju desilo

Vlasti kažu da je jedna višestruka 66-godišnja "slepa putnica" mnogih aviona, koja je ranije ovog meseca uspela da se ubaci u avion u Čikagu i stigne do Londona, primećena na čikaškom Međunarodnom aerodromu O'Her i ponovo uhapšena.

youtube/ CBS Chicago
Merilin Hartman

Merilin Hartman, iz Grejslejka, javila je agencija AP, privedena je i optužena za prekršaj nedozvoljenog ulaska na državno zemljište i za prekršaj uslova pod kojima je uz plaćenu kauciju bila na slobodi po prošlonedeljnoj odluci sudije koji ju je upozorio da ne odlazi na aerodrome.  

Policija kaže da je bila pozvana jer je neko odbio da napusti aerodrom kada mu je to naređeno, a našla je 66-godišnju Hartman na putničkom terminalu.  

Upada u avion bez pasoša

Merilin Hartman je, kaže policija, prethodnog puta, bez avionske karte i bez pasoša, uspela da prođe bezbednosnu kontrolu aerodroma O'Her i ukrca se u avion. Uhapšena je u Londonu i vraćena u Čikago. Potpuniju priču o Merilin Hartman je sredinom ove nedelje objavio londonski list Gardijan, ali u rubrici "Mentalno zdravlje".  

Ona je "postarija seda belkinja koja izgleda kao obična, zbunjena i rasejana baka, i lako se utapa u gužvu, ne izazivajući pažnju aerodromskog osoblja".  

Najstariji podaci o njenom hapšenju, piše list, su još iz 2009. godine, od kada se izveštaji o njoj umnožavaju.  

Ispraksano varanje

Na aerodromima prolazi ili zaobilazi kontrole provlačeći se ispod konopaca koji usmeravaju redove putnika, ubacujući se usred grupa koje putuju kolektivno, pokazujući tuđe "bording pasove" ili jednostavno odgovarajući sa "Da!" kada neki službenik aerodroma nekoga prozove da prođe.  

Merilin Hartman su hvatali na aerodromima mnogo više puta nego što je uspevala i da priđe avionima, jer su njene fotografije na svim oglasnim tablama obezbeđenja.  

Ta žena uvek začuđenog izraza lica, piše Gardijan, ipak nikada nije dospela u zatvor, niti je ikada prijavljena američkoj službi bezbednosti, jer i ne predstavlja nikakvu pretnju po bilo čiju bezbednost.  

- Obično joj samo kažu da to više ne radi i da ode, i ona baš tako uradi - dok ponovo ne dođe i sve krene ponovo - piše list.  

"Serijski napad" na avione

Hartman je 2014. "izvela serijski napad" na Međunarodni aerodrom San Franciska, pokušavajući da se ubaci u šest aviona.  

- Osećam potrebu da uđem u avion i jednostavno nekud odem - rekla je tada, u jednom od mnogobrojnih kontakata s novinarima, uključujući i britanske koje je često pozivala telefonom.  

Saznali su, piše Gardijan, da je Merilin Hartman veoma dugo beskućnica koja verovatno ima maniju gonjenja jer u raznim verzijama tvrdi da je "progone špijuni", da joj "na posebnim mestima misteriozne osobe ostavljaju tajne karte i puštaju je da ulazi u avione", da je 25 godina Barak Obama "znao za plan da je pretvore u lutalicu" a nije joj pomogao ni kada je postao predsednik SAD, da joj "neki smeštaju dugotrajno zatvaranje"...  

Obećavala da će se promeniti

Koliko god puta s tim i drugim pričama stigla pred sud, sudije je nisu kažnjavale, već su joj dobronamerno preporučivale da se više ne ubacuje u avione i ona im je to svečano obećavala, "držeći obećanje nekada nekoliko dana, a nekada svega nekoliko sati", piše londonski list.  

"Hartman nije bezbedosni, nego poslovni problem" jer uspeva da se besplatno vozi avionima na linijama za koje karte koštaju hiljade dolara.  

Uhvaćena u nizu država, upućivana je u socijalne službe za pomoć beskućnicima, što ona i jeste, ali ih je brzo napuštala jer smatra da su prljave i njoj neprihvatljive, i vraćala se na aerodrome.  

- Ne postoji bataljon postarijih sedih žena koje popunjavaju avione, ali postoje legije mentalno obolelih beskućnika, od kojih su mnogi ostareli i koji su loše, koji tumaraju ulicama svakog većeg američkog grada. Ne samo što im ne pomažemo, već čak ne znamo ni kako - i to je prava tragedija Merilin Hartman - zaključuje Gardijan.    

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online