Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.01.2019.
00:30
J. Milutinović A

Temišvar: Banatski "Mali Beč" (FOTO)

Zbog svoje blizine i lepote Temišvar je u poslednje vreme postao veoma popularan među našim turistima. Na svega par sati vožnje od Beograda nalazi se savršeno mesto za kratak beg iz grada, šoping ili posetu nekom muzeju.

Privatna arhiva
Zgrada Gradske Opere

Temišvar je največi grad Banata, leži na reci Begej i sedište je Tamiškog okruga. Treći je po veličini grad u Ruminiji, a predstavlja glavni kulturni, umetnički i obrazovni centar. U Temišvaru se nalazi središte Srpske pravoslavne crkve Eparhije temišvarske i Savez Srba u Rumuniji, jer je upravo ovde bilo najviše Srba. Grad se naziva "Malim Bečom", jer je veoma dugo bio pod Habzburškom vlašću, pa njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

Stari grad, koji predstavlja jezgro Temišvara, sastoji se od tri trga koji su povezani jedan sa drugim tako da se ide od manjeg ka većem.

Trg Pobede

Prvi trg je Trg Pobede, izduženog oblika, na čijoj se jednoj strani nalazi Pravoslavna Saborna crkva, a sa druge zgrada Gradske Opere koja ima repertoar na tri jezika: mađarskom, nemačkom i rumunskom. Saborna crkva se, iako je pravoslavna, naziva katedralom zbog svoje specifične arhitekture. Interesantno je da je crkva građena za vreme Drugog svetskog rata i bila bombardovana sa čak šest projektila, od kojih je samo jedan eksplodirao i srušio mali deo crkve. Gradnja je završena 1946. godine.

U kripti crkve nalazi se muzej u kome se mogu videti različite ikone, crkvene relikvije, prevodi biblije, stari ikonostas. Zanimljivo je da se na ovom mestu susreću različite tehnike crtanja ikona u različitim epohama, sa specifičnim crtama naroda koji su ovde živeli, pa se tako mogu videti i uplivi drugih religija. Ulaz u kriptu je slobodan, a domaćin je monahinja koja na engleskom turiste provodi kroz viševekovnu istoriju religije na ovim prostorima. Na ovom trgu se nalazi spomenik vučice koja doji Romula i Rema. Kip je replika onog koji se nalazi u Rimu, a grad Rim ga je poklonim Temišvaru kao znak bliskosti ova dva naroda zbog zajedničkog porekla. U neposrednoj blizini  zgrade opere nalazi se muzej Banata, koji je trenutno zatvoren, jer ga uskoro očekuje renoviranje.

Privatna arhiva
Trg Slobode

Trg Slobode

Sledeći je Trg Slobode, najstariji trg Temišvara na kome se nalazi stara Gradska kuća i Vojni kazino u kome je boravio vojni vrh. Ispred stare Gradske kuće je spomenik posvećen Bogorodici koji je napravljen u Beču i ovde postavljen 1756. godine.

Privatna arhiva
Rimokatolička katedrala na trgu Ujedinjenja

Trg Ujedinjenja

Najraskošniji i najveći trg je Trg Ujedinjenja, u prošlosti poznatiji kao Glavni trg. Na ovom trgu se, jedna preko puta druge, nalaze Srpska pravoslavna crkva i Rimokatolička katedralna crkva. Posebno se ističe Barokna palata u kojoj su izložena umetnička dela istaknutih slikara. U jednoj od palata na trgu se nalazi i vojni muzej su kome možete videti vojnu opremu i naoružanje. U samom centru trga nalazi se spomenik napravljen u znak pobede nad kugom koja je harala Evropom.

Privatna arhiva
Barokna palata

Svakako treba pomenitu lepo uređeni gradski kej i mnogobrojne parkove. Botanički park i Park ruža posebna su atrakcija od proleća do kasnih letnjih dana kada je priroda najlepša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online