Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2018.
04:30
Vestionline,alo.rs A

Od kuhinje do aviona

Svi koji lete avionom reći će da klopa u vazduhu nije baš najukusnija, a nakon što ovo pročitaju više neće želeti ni da je okuse.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hranu u avionu nam uvek serviraju sa nalepnicom "sveže". Ali, da li je zaista tako? Da li ste se ikada zapitali gde i kako pripremaju obroke koje nam serviraju tokom leta, pogotovo kada putujemo "preko bare".

Kuvar Gordon Remzi, koji je više od 10 godina pripremao hranu za aviokompanije, otkriva da ništa nije tako sveže i divno kao što nam se servira.

Bilo da sedite u prvoj ili ekonomskoj klasi, hrana vam stiže sa istog izvora - ogromne kuhinje koja se nalazi u blizini aerodroma i koju utovaraju u letelicu pred polazak. Neke od tih kuhinja spremaju klopu za čak 260 avio-kompanija, a neretko na dnevnom nivou isporuče i po 25.000 obroka! Same cifre vam govore da nije baš da se previše trude kada krčkaju svakakve "specijalitete" za avion. Ketering centar u Emiratima često isporuči i 170.000 obroka na dan.

- Nije kvalitet hrane izazov, već je izazov da toliku količinu hrane proizvedete i ubacite u avion-kaže Remzi.

Iako na svim kutijama koje nam stjuardese spuste na stočić tokom leta piše "sveže", znajte da to nije baš tako, s obzirom da se većina tih obroka sprema 12 do 72 sata unapred.

- Ono što treba da znate jeste da ta hrana može i po pet dana da stoji u frizu pre serviranja i da i dalje odgovaram propisanim standardima-izjavio je.

Mnogi će reći da uvek mogu da pojedu samo zemičke i keksiće koje dobiju i tako izbegnu trovanje, ali ne znaju da se i ti keksići i zemičke i salate vuku po podu i prljavim kargo kolicima pre nego što konačno budu ubačeni u avion. Po patosu se vucaraju i plastični escajg i čaše koje koristite tokom leta.

Ukoliko putujete daleko i u avionu provodite više od pet sati neretko vam služe i topla jela. To sigurno nije ukrčkano malo pre u kuhinji. Naprotiv, topla jela prave u ogromnim posudama a potom ih sipaju u mala pakovanja nakon čega idu u duboko zamrzavanje. Tačnije na stotine kutija za 90 minutra zamrznu i unose u avion. Topli obrok koji vi dobijete je samo podgrejan u mikrotalasnoj na velikoj temperaturi.

I za one koji misle da ih put u biznis klasi štiti od svega i obezbeđuje im prvoklasnu uslugu, pa, Remzi poručuje da se varate. Ističe da se i u toj klasi servira ista ona hrana koja je pravljena u istoj onoj kuhinji pored aerodroma - samo vam je usluga lepše predstavi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online