Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.09.2018.
01:30
b92.net, Vestionline A

Pet najopasnijih avio-kompanija na svetu

Portal AirlineRatings.com koji koristi spektar kriterijuma da utvrdi bezbednost određene avio-kompanije napravio je listu onih koje su dobile samo jednu od pet zvezdica.

pixabay.com
 

Air Koryo 

Nacionalna avio-kompanija Severne Koreje jedna je od najnebezbednijih na svetu. Za razliku od ostalih na listi, ova kompanija nije imala nijedan pad, takođe ima IOSA sertifikat, koji je internacionalno priznat. Pa, zašto je onda ovako loše ocenjena? Naime, Air Koryo je dobio zabranu letenja u Evropskoj Uniji 2006. godine nakon zabrinutosti za njihove avione. Dok je deo njihove flote počeo da ispunjava svetske standarde, većina letelica je i dalje zabranjena. Takođe, avioni koje Severna Koreja koristi su proizvedeni u Rusiji što im automatski umanjuje ocenu na AirlineRatins.com. 

Blue Wing 

Avio-kompanija sa sedištem u Surinamu. Najviše letova je lokalno, a ima i onih ka Brazilu i Venecueli. Jednu zvezdicu su zaradili zbog velikog broja nesreća od 2009. godine.

Već 2010. zabranjeno im je letenje u Evropskoj Uniji, što je uticalo samo na let do Francuske Gvajane, prekomorske francuske teritorije u kojoj važe zakoni Evropske Unije. Blue Wing je doživeo tri velike nesreće u poslednjih deset godina – 2008., 2009. i 2010. godine.

U dve nesreće su poginuli svi putnici na letu, a treća je rezultirala samo povredama. Avio-kompanija krivi lošu infrastrukturu aerodroma i nemogućnost da slete bezbedno. 


Nepal airlines 

Nacionalna avio-kompanija Nepala je lošija čak i od gore navedenih. Ne ispunjavaju ama baš nijedan kriterijum za bezbedno letenje, a u EU su zabranjeni od 2013. godine zbog velikog broja nesreća.

Jedna od njih bila je posebno tragična. Naime, 2000. godine avion se srušio u brdo Džarajakhali gde je eksplodirao i odneo živote 22 putnika i tri člana posade. Pre četiri godine poginulo je 18 ljudi, a istraga je pokazala da je uzrok pada nedostatak koordinacije i odgovornosti posade u kombinaciji sa lošim vremenskim uslovima. 

Trigana Air 

Avio-kompanija se nalazi u Indoneziji, a baš kao i Nepal Airlines, ne ispunjavaju nijedan kriterijum. Zanimljivo je da je 2007. godine EU zabranila sve indonežanske avio-kompanije. Samo nekoliko je u međuvremenu dobilo dozvolu. Ne i Trigana Air, koja je od 2002. godine imala čak 14 velikih nesreća. Deset nesreća je označeno kao „hull loss“, što je termin koji se koristi kada je avion toliko oštećen da popravka ne dolazi u obzir. Najkatastrofalnija je bila 2015. godine kada se avion srušio u ruralnom delu Papue kada je poginulo 49 ljudi i pet članova posade. U pitanju je bila greška pilota. 

Yeti Airlines/Tara Air 

Letenje iznad Himajala je opasan posao. Još jedna nepalska avio-kompanija našla se na listi. U poslednjih osam godina imali su devet fatalnih nesreća, a uveliko su zabranjeni na prostoru Evrope. Yeti Airlines je vlasnik Tara Air-a, a obe se nalaze na listi jer su ispunile samo 3 od 8 najvažnijih kriterijuma, te imaju zajedničku istoriju nesreća i mašenja piste pri sletanju. Uprkos tome, ove dve kompanije poseduju najveću flotu u Nepalu što ih čini najvećim domaćim prevoznikom. To znači da turisti u Nepalu imaju velike šanse da završe u jednoj od njihovih letelica.

Tekst preuzet sa sajta 92putovanja

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online