Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.09.2018.
04:30
blic.rs, Vestionline A

Zаšto bi Makedonija trebalo da bude vaša sledeća destinacija?

Makedonija je otadžbina gurmana i daleko poznate gostoljubivosti. Kad popiješ samo gutalj vina, više nikad nećeš moći ugasiti želju za još. Ovde ljudi znaju kako da uživaju u hrani, a jelo je svojevidni ritual.

commons.wikimedia.org/Albena
Foto: Ilustracija

Izobilje ukusa i mirisa makedonske kuhinje posledica je velikog broja sunčanih dana tokom godine.  Na ovom tlu klima je pogodna za uzgoj voća, povrća, različitih biljaka i začina. Dolina ukusa gasi žeđ svakog turiste još pri prvom gutlju najkvalitetnijeg makedonskog vina.

Legenda kaže da je neko vreme, u najsušnijem regionu u Makedoniji, Tikveški, bilo više vina nego vode. Makedonske vinarije široko otvaraju vrata svim postiteljima koji hoće da nauče nešto više o istoriji vinskih regiona, o procesu proizvodnje vina, o spajanju prošlosti i budućnosti, o tradiciji starih majstora u skladu sa savremenim znanjem i tehnologijom koja nam omogućava da za tren osetimo besmrtnost, koja je sakrivena u svakom gutalju vina.

Sa timom somelijera, na zabavan, neformalan i relaksirajući način možete da okušate različite vrste vina u kombinaciji sa različitim vrstama hrane.

Kada prođete autoput E75 kroz Skoplje, Veles, Stip, Kavadarci, Negotino, Demir Kapije i Dojran,

posetite neki od 79 vinarija i u mirisu vina koje zri, načujte tajne neotkrivene Makedonije.

Pozivamo vas na gurmansku turu kroz Makedoniju da biste osteli ukus uživanja i žudnju za životom!

Prava priča o kraljevskoj vinariji u Demir Kapiji

Jedan deo istorije, koji je na jednom mestu povezao vino i ljubav, nalazi se u vinariji "Vila Marija" u Demir Kapiji. Izgrađena je na području gde se mediteranska i umerena kontinentalna klima spajaju i gde ima čak 280 sunčanih dana godišnje.

Njena priča je počela 1928. godine, kada su dva supružnika, kralj i kraljica Aleksandar i Marija Karađorđević, odlučil da kupe imovinu za vinski podrum od miraza dobijenog od njenog oca, rumunskog kralja Ferdinanda. U tri mesta u okolini su sahranjene jagnjeće glave kako bi se odredila prava lokacija i tačno tamo gde je sada vinski podrum, jedna od njih posle tri godine stajanja u zemlji najmanje se raspala. Većina objekata koji su posle toga izgrađeni, danas su renovirani.

Deo njih kao industrijsko nasleđe je stavljeno pod zaštitu države, a predivna "Vila Marija", ispred koje stoje dve keramičke skulpture koje stanovnici nazivaju "Devojčica", stavljena je pod zaštitu UNESCO.

Pre Drugog svetskog rata, "Devojčice" su sahranjene u vinogradima i tako su se spasile od uništenja. Ove dve statue, nazvane karijatide, proizvedene su i sastavljene u Rumuniji iz pečene zemlje - terakote. One su bile simbol mladosti i lepote i u staroj Grčkoj su stavljane ispred hramova kao zaštitnice, čime je Aleksandar udovoljio želji svoje supruge, iako je više želeo da pred ulaz stavi dva lava kao simbol moći.

Zabeleženo je da je kraljica došla u posetu čak dva puta, a kralj nijednom, iako je pio vino koje je napravljeno ovde u bačvama, koje se koriste i danas. Kraljica Marija bila je ktitor crkve "Presveta Bogorodica" u Demir Kapiji. "Kada je došla na osvećenje crkve, koja i danas može da se vidi sa imanja, na železničkoj stanici bila je dočekana sa crvenim tepihom i pajtonom."

Kapacitet vinarije je bio 150.000 litara vina, za čiju proizvodnju su se koristila četiri staklena bazena, projektovana u Austriji, gde je grožđe fermentiralo, a direktno iz Srbije  bile su donete drvene kace sa kapacitetom od 4 000 do 6 000 litara, koje su lancima bile spuštene u podrum kroz otvor. Od tada do danas, burad nisu premeštena.

Dojransko jezero i miris Mediterana

Pravo mesto na kojem možete osetiti klimatske uticaje sa Mediterana je okolina Dojranskog jezera, koje se nalazi u jugoistočnom delu Makedonije. Otvorenost ka jugu i niska nadmorska visina (148 metara) uzrokuju da srednja godišnja temperatura vode bude između 15- 18 stepeni, a tokom leta čak između 25-27 stepeni. Zbog toga ćete imati osećaj da plivate u vodi nekog tropskog jezera.

Bogato je fitoplanktonom (od kojeg su najzastupljenije plavo-zelene alge Cyanophycea) i zooplanktonom (od kojeg su zastupljene 23 vrste račića i veći broj školjki). Visoka produkcija planktona znači i bogatstvo ribom. U jezeru ima oko 15 vrsta ribe.

Zbog bogatstva endemskih vrsta algi koje žive u jezeru moći ćete da se nadišete joda. I nikako nemojte propustiti da na sebe nanesete malo lekovitog dojranskog blata. Ako tražite mesto za odmor i smirenost, u zagrljaju mediteranskog ambijenta, okruženi neverovatnom lepotom okoline, tada je Dojran pravo mesto za vas.

Naselje u Dojran ima turističko-rekreativnu funkciju sa velikim brojem vikendica. Pored dojranske obale očekuje vas 40 hotela i odmarališta, nekolko modernih kazina i vise od 600 vikendica. Pabovi, barovi i klubovi deo su tradicije i uvek nude prijatnu zabavu i pozitivnu atmosferu, ali i uzbudljive i nezaboravne noći.

"Grad svetlosti" poziva da osetite čaroliju bezvremenog

Ohrid je "Večiti grad" u jugozapadnom delu Makedonije, koji iskonskim pulsom povezuje stara i nova vremena zauvek.

Grad Ohrid je kulturna istorija Makedonije u malom, najbitniji obrazovni centar i izvor pismenosti slovenskih naroda. Zbog velikog broja crkava i manastira, grad je poznat kao balkanski i evropski Jerusalim: 365 crkava i manastira osvaja miromi  divnim prizorima. Crkva Svetog Jovana - Kaneo uz jezersku širinu i biserni odraz, ostaće u trajnom sećanju zaljubljenika u duhovni mir i lepote nedotaknute prirode.

Ohrid pruža brojne mogućnosti za uživanje, čak i za najprefinjenije ukuse. Ogromni broj događaja tokom cele godine ne mogu ostati neprimećeni. Tradicionalno, Ohridsko leto je jedno od najposećenijih, gde su vrhunska svetski poznata imena doživela deo svoje promocije.

Ohrid je pravo iznenađenje za posetioce koji očekuju tihi istorijski gradić. Pogledajte različita lica Ohrida u noći - od mističnog i mirnog do vibriranja i modernog. Pabovi, barovi i klubovi su deo tradicije i uvek nude prijatnu zabavu i pozitivnu atmosferu, ali i uzbudljive i nezaboravne noći.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online